Bronagh  is medewerker van Barnardos, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor kwetsbare kinderen in Ierland en Verenigd Koninkrijk. Ze  doet een onderzoek naar familieinterventies in België, Nederland en Italië. Ze werkt zelf mee aan programma's in de gevangenis met vaders en kinderen. Bij Exodus hoorde ze dat er een forum is voor achterblijvers en kinderen, vaderschapsworkshop (Vrij Verantwoord Vaderschap) en het OKD.  Bronagh was verbaasd over de mogelijkheid om in Nederland je familie zonder toezicht te zien.

In het Exodus huis in Venlo werd ze hartelijk ontvangen door medewerkers en drie deelneemsters waarvan één met haar twee kinderen. Na een rondleiding door het huis, waarbij ook de flat van twee van de deelneemsters bewonderd werd, namen we plaats aan een prachtig gedekte tafel met een heerlijk ontbijt en het meest lekkere Antilliaanse toetje.

Bronagh aan tafel met de bewoonsters en medewerkers van Exodus Venlo

Tijdens het ontbijt volgde een ontspannen gesprek, waarbij Bronagh vertelde over haar werk in de gevangenis in Noord-Ierland en haar ervaringen daar. De deelnemers vertelden openhartig over het leven in de gevangenis, waar ze tegen aan liepen, en het reilen en zeilen in een Exodushuis. Daarbij werd benadrukt dat ze dankbaar waren voor de kans die Exodus hun biedt. Ook werden de verschillen tussen de gevangenissen in de diverse landen besproken.

Bronagh ontmoette ook vrijwilligers die actief zijn binnen het VVV, OKD en promotiewerk van Exodus. De vrijwilligers begeleidden haar en de vaders bijv. door het Engels te vertalen.  Ze sprak met de vaders in de PI Sittard, die haar vertelden hoe belangrijk het OKD is voor het contact met hun kind. 'Een regulier bezoek is geen plek voor kinderen', zei een vader. De kinderen en vaders vertelden graag over waarom ze ouder-kind contact zo belangrijk vinden. Een vader en een kind lieten Bronagh in de gymzaal een prachtige circusact zien, als kers op de taart. Bronagh kreeg ruim voldoende input voor haar onderzoek. We zijn benieuwd of het vruchten gaat afwerpen in Noord-Ierland.