Donderdag 8 maart gaf spoken word artiest Y.M.P. een workshop aan de bewoners van het Exodushuis in Rotterdam. Wij hebben deze workshop georganiseerd met als thema Open Deur. Zo hopen wij de bewoners te motiveren en inspireren om mee te doen aan de dichtwedstrijd.

De workshop
De workshop begon om zeven uur ’s avonds. In totaal deden er ongeveer tien bewoners mee. Y.M.P. begon met het vertellen over zichzelf en over de levenslessen die hij op straat heeft geleerd. Hij vroeg aan iedereen of ze iets over zichzelf wilden vertellen. Door het dialoog met de deelnemers aan te gaan vertelden zij hoe ze zich voelden. Over wat zij hadden gedaan, maar vooral over hoe zij zich nu voelen en waar ze naar toe willen in de toekomst. Y.M.P. vertelde inspirerende verhalen over zijn woordkunst en een aantal bewoners reageerden erg enthousiast. Met deze inspiratie liet hij de bewoners hun gevoelens opschrijven en voorlezen.

Een groot succes
Na afloop hebben wij nog kort met de bewoners gepraat. Ze hoopten dat hun gedicht de winnende zal zijn. Een bewoner van het Exodushuis zei: “Ik heb nog nooit zo’n workshop gehad hier, van te voren wist ik niet zo goed wat ik moest denken, maar ik vond ’t echt leuk.”. Ook de begeleiders hadden deze reactie. “Er zijn wel vaker thema-avonden, maar ik heb de bewoners nog nooit zo leuk mee zien doen”. Voor Exodus was de workshop een groot succes.

De dichtwedstrijd
Wij organiseren elk jaar een dichtwedstrijd. Dit doen wij in samenwerking met Ark Mission DJI en KRO-NCRV. Het doel ervan is om (ex-) gedetineerden te inspireren om hun gevoelens op papier te zetten. De gedichten worden beoordeeld door een jury en zij kiezen de drie beste uit. Deze worden voorgelegd aan zanger Jeangu Macrooy, hij kiest de echte winnaar en zet dit op muziek. Tijdens het Exodusconcert op Tweede Pinksterdag geeft hij een concert met het nummer. Dit wordt live gevolgd door Radio 5.

“Ik speel met woorden. Bijvoorbeeld het woord verandering. Het is ver, maar er zit ook een ander in. Je hebt iemand nodig om te kunnen veranderen.” Y.M.P.

 

Y.M.P.
Y.M.P. staat voor Young Mich Poetry. Hij staat bekend als spoken word artiest. Hij vertelt zijn levensverhaal in spannende mixen van spoken word, theater en muziek. In Rotterdam is hij een grote drijvende kracht achter verschillende festivals en evenementen zoals het spoken word-festival 010 en het Get Loose Festival.