Het concert werd onlangs opgenomen in de PI Zwolle met zanger Danny Vera, voor een publiek van gedetineerden en een beperkt aantal gasten van buiten.

Dit Exodusconcert is een samenwerking tussen KRO-NCRV, de Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen, Uitgeverij Ark Mission en Exodus Nederland. Deze partijen sloegen dit jaar voor de negende keer de handen ineen om dit concert in de PI mogelijk te maken.

Met dit concert willen we (ex-)gedetineerden motiveren op creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens om zo op positieve wijze te kunnen re-integreren in de samenleving. Daarnaast willen we het grote publiek bekend maken met hoe DJI, maar ook organisaties en vrijwilligers, bezig zijn om mensen die zijn afgestraft een nieuwe kans te bieden. Om zo te voorkomen dat het criminele leven in stand wordt gehouden.

Het Exodusconcert is de afsluiting van de dichtwedstrijd voor (ex-)gedetineerden, die Ark Mission jaarlijks organiseert. Bijna 50 gedetineerden stuurden hun gedicht in. Een jury, samengesteld uit de organisatoren, koos een top drie.  Uit deze top drie koos zanger Danny Vera het winnende gedicht en zette dit gedicht op muziek.

Tijdens het concert speelde Danny Vera eigen werk, en het gedicht dat hij op muziek zette. Danny koos het gedicht ‘Give me Love’ van Sander H. ‘Het gedicht is eigenlijk al een liedje, met een paar kleine aanpassingen kon ik het zo op muziek zetten’.

Beluister hier het geluidsfragment van 'Give me Love'

Tussen de nummers werden gasten geïnterviewd over hun werk met gedetineerden. Aan het woord kwamen de geestelijk verzorger van de PI, Dorien van Bosheide maar ook de eigenaars van een tuincentrum in Zwolle die ex-gedetineerden een kans geven in hun bedrijf. ‘Wij zijn een lerend bedrijf met veel stagiairs, we dragen graag bij aan de ontwikkeling van mensen en het is mooi te zien als ze daardoor opbloeien.’
Vrijwilliger Britt en gedetineerde Herman spraken over het project Vrij Verantwoord Vaderschap waarin vaders in acht workshops van vrijwilligers leren hoe ze contact kunnen onderhouden met hun kind. Schrijfster Christine Otten vertelde over haar schrijfworkshops met gedetineerden en over de Gevangenismonologen, op basis van verhalen van gedetineerden, die binnenkort in leegstaande gevangenissen worden opgevoerd.