Bellen

Je kunt je vader of moeder niet even bellen in de gevangenis. Dat is een regel. Voor jou is dat niet leuk als je even wilt vertellen dat je iets leuks hebt meegemaakt. In de gevangenis mag je geen mobiele telefoon hebben. Dus ook whatsappen kan niet. Er is wel een gevangenistelefoon. Elke gevangene heeft vaste tijden waarop hij of zij mag bellen.

E-mail

In 26 gevangenissen in Nederland kun je een e-mail sturen aan je gedetineerde ouder. Lees hier hoe het werkt en om welke gevangenissen het gaat.

Brieven

Brieven sturen kan altijd. Maar, deze worden geopend door de beveiliging van de gevangenis. Dit doet de beveiliging om er zeker van te zijn dat er geen drugs in brieven wordt meegestuurd. Je kunt wel je geheimen delen met je vader. Dit zal de beveiliging niet lezen.

Buitenland

Zit je vader of moeder in het buitenland vast? Dan is het nog lastiger om contact met elkaar te krijgen. Het is belangrijk dat je vader of moeder de Nederlandse ambassade of consulaat op de hoogte brengt.

Verschillende organisaties zijn gedetineerden in het buitenland tot steun:

  • PrisonLAW heeft als doel het verschaffen van juridische informatie en het bestrijden van mensenrechtenschendingen.
  • Epafras bezoek Nederlandse gedetineerden in het buitenland om geestelijke verzorging te bieden.
  • Bureau buitenland van de Reclassering bereidt Nederlandse gedetineerden in het buitenland voor op terugkeer naar Nederland