De groepsactiviteiten en trainingen die Exodus biedt aan gedetineerden en ingeslotenen in vreemdelingenbewaring kunnen een eenmalig karakter hebben of een langere looptijd.

Doel groepsactiviteiten en trainingen

  • ondersteuning van een humane bejegening tijdens detentie;
  • stimulering van motivatie en reflectie van gedetineerden en ingeslotenen gericht op positieve, toekomstgerichte uitstroom na detentie en voorkoming van recidive;
  • praktische en inhoudelijke voorbereiding op en aansluiting bij terugkeeractiviteiten.

Aanbod van activiteiten

 
Training Mijn kind en ik voor vaders van kinderen

Hoe geef je tijdens en na detentie invulling aan het ouderschap?

Training Wonen

Over het zoeken naar en behouden van een woning.

Voorlichting nazorg

Voorlichting in combinatie met de dvd ‘Ik kom later, schat’.

Kunstactiviteiten
  • Muziekactiviteiten en jamsessions: zoals kleine concertjes en optredens (bijv. ter gelegenheid van religieuze feestdagen) of workshops met ruimte voor muzikale expressie voor de deelnemers. Op maat samen te stellen.
  • Theater: zoals themavoorstellingen, in overleg af te stemmen op voorbereidende of opvolgende activiteiten, gespreksgroepen etc. Exodus biedt diverse voorstellingen in samenwerking met de theatergroep van Youth for Christ.
  • Anne Frank in de gevangenis: Project over discriminatie, omgaan met verschillen, maar ook over het omgaan met gevangen zijn. In samenwerking met de Anne Frank Stichting. Gedetineerden worden onder andere getraind om medegedetineerden rond te leiden bij een tijdelijke tentoonstelling.

Doelgroep

Gedetineerden (zowel in penitentiaire inrichtingen als in huizen van bewaring), alsmede ingeslotenen in vreemdelingenbewaring.

Regio's

De groepsactiviteiten worden aangeboden in PI's en detentiecentra in de vijf regio's van Exodus;  Noord-Holland, Zuid-Holland, Zuid Nederland, Noord en Oost Nederland en Midden Nederland.

Lees ook deze verhalen

Vrijwilliger Dirk ontvangt een lintje

Dirk is sinds 2002 promotor en maatje voor (ex-)gedetineerden bij Exodus. Zijn verbinding met de doelgroep gedetineerden kwam al veel eerder. In de jaren ’90 stond er in een krantje van Alphen aan den Rijn dat er een gevangenis gebouwd zou worden. Toen is de spreekwoordelijke sneeuwbal gaan rollen voor Dirk.