We bestaan 25 jaar! 

Bedankt voor de samenwerking en het vertrouwen

 

Op 8 maart 1996 konden de eerste 6 bewoners hun intrek nemen in de Waalstraat. 25 jaar later hebben we Exodushuizen in Utrecht, Almere en Amersfoort en bieden we ambulante begeleiding in de hele regio. Jaarlijks begeleiden we meer dan 100 deelnemers! Op deze pagina verschijnen aankomende tijd verhalen over de afgelopen 25 jaar.


Directeur Bestuurder Marc Groenendijk zoekt in de archiefdoos naar verhalen

*****

Exodus in jubileum cijfers 

 

We zitten inmiddels al in de maand december en we zijn bijna aan het einde gekomen van dit vreemde jubileumjaar. Ria Loenen werkt al 13 jaar voor Exodus Midden-Nederland en zij schreef Exodus in jubileum cijfers. Iets om rekening mee te houden: eerst haakjes, dan vermenigvuldigen, delen, optrekken en aftrekken! :-)

*****

Exodus Utrecht. Hoe het begon

 

Het eerste verhaal op deze jubileum pagina gaat natuurlijk over het begin. Hoe zijn we ooit begonnen en wie waren daarbij betrokken? Welke obstakels kwamen we onderweg tegen en hoe hebben we die overwonnen?

Lees hier het interview met Jacco Groeneveld, één van de oprichters van Exodus Utrecht.

*****

Ite & Roy. Storytelling

 

In de regio houden we ons niet alleen bezig met het begeleiden van deelnemers. We proberen onszelf en de teams ook steeds te ontwikkelen. Op de medewerkersdag in 2019 volgden we een cursus storytelling. Hoe vertel je een verhaal? Met welke verhalen kun je andere mensen inspireren? En waarom doen we wat we doen?

Ite (teamleider van Exodus Midden-Nederland) schreef samen met deelnemer Roy het volgende verhaal.

*****

Gonny & Chris. Een verhaal over 25 jaar vriendschap

 

Gonny en Chris waren de eerste begeleiders van Exodus Utrecht. Zij waren allebei 28 jaar toen ze bij Exodus Utrecht begonnen als pioniers. Er waren nog geen ervaringen van anderen in het Utrechtse. Het was aan hun om er wat van te maken. Het was een andere tijd waar roken in huis nog heel normaal was. Nu 25 jaar later zijn Gonny en Chris nog steeds goed bevriend. Lees hier hoe zij terugkijken op het begin en op hun mooie vriendschap.

*****

In gesprek met Arjan Noordhoek en twee deelnemers

 

Op deze jubileum pagina vind je verschillende verhalen uit de regio. In onderstaande podcast gaan we langs bij de Silokerk. We spreken met één van de oprichters van Exodus Utrecht: Arjan Noordhoek, en twee deelnemers. Is Exodus geworden wat de oprichters er ooit mee bedoeld hebben? Helpt het ex-gedetineerden en wat zijn wensen voor de toekomst?

 

 

*****

Op bezoek bij oud-deelnemer Cliff

 

Cliff is oud-deelnemer van Exodus Midden-Nederland. Hij woonde in 2013 bij ons. Wij gingen bij hem langs. 

 

 

*****

Exoditie in Exodus Utrecht 2007 

 

Gedichten spelen een belangrijke rol in onze organisatie. Wij vinden gedichten een prachtige vorm van verhalen vertellen en onze deelnemers zijn er vaak erg goed in! Door gedichten te schrijven geven gedetineerden en onze deelnemers op creatieve wijze uiting aan hun gevoel, wat wij belangrijk vinden in de weg naar perspectief en herstel. Als er door de woorden iets in je los komt, of als je de door de woorden wordt getroffen, dan weet je dat het een goed gedicht is.
 

De rappers zijn de hedendaagse dichters, maar onder onze deelnemers bevinden zich ook vaak nog traditionele dichters. Lees hier de gedichten die dit jaar in de top drie van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd staan. In 2007 publiceerde Exodus Utrecht de Exoditie; een boekje met gedichten van deelnemers uit Utrecht. Hieronder lees je de gedichten van oud-deelnemers Twan en Harry.

De kracht

Op weg naar een nieuw begin

Ik wil opnieuw beginnen

Maar kreeg de kans nooit

Veel is mij beloofd maar ik kreeg het nooit!

 

Hier heb ik mijn eigen plekkie

Mijn eigen warme plekkie

Ik ga beginnen, met mijn nieuwe start

In de hoop dat mijn verleden zich niet zal herhalen

 

Ik heb opnieuw kracht gekregen

En zal hem gebruiken voor mijn toekomst

Zodat ik het later allemaal zelf kan doen

Ik hoop op een goede zege

Voor een nieuw goed begin

En een mooi laat einde

Door oud-deelnemer Twan

*****

Waar_om

Luister ik naar het gezang

Of kijk ik naar de verschijning

Of is het de vogel in zijn geheel

 

Oordeel, veroordeel of beoordeel ik

Of die vogel naar mijn bevinden

Zich gedraagt, zich beweegt

Of welke kleurenpracht hij draagt

 

Nee natuurlijk niet, het is gewoon

Een vogel, die zingt zijn eigen lied

Net als elk mens

Door oud-deelnemer Harry