Het afgelopen jaar heeft expertisecentrum K I N D, in samenwerking met Exodus, zich met veel passie ingezet voor het project ‘Mantel van Zorg’. Met dit project willen we thuis en op school een mantel van zorg realiseren voor kinderen met een gedetineerde ouder. Dus hen beschermen en omhullen met aandacht en kennis van zaken. Het is van groot belang een steunsysteem voor het kind en zijn verzorgers te ontwikkelen en implementeren. Hiermee verminderen we langetermijneffecten van de detentie van een ouder. Leerkrachten en ouders hebben als geen ander goede informatie, inzichten en tools nodig. Deze zijn nu niet of nauwelijks beschikbaar. 

De digitale informatiegids die voortgevloeid is uit dit project richt zich op het verbeteren van de dagelijkse zorg voor de kinderen thuis en op school. Met als doel de beeldvorming van detentie te verhelderen en ook de kennisbasis voor verzorgers en leerkrachten te verbreden en te verdiepen. Daarnaast biedt de informatiegids tevens handige inzichten voor andere verzorgers, professionals en organisaties. De informatiegids biedt een concreet handvat voor ouders en leerkrachten om kinderen te steunen bij de impact van detentie. 

In de gids vind je ervaringsverhalen, tips en informatie. De gids bestaat uit de volgende hoofdstukken: het strafproces, vertellen over detentie, gevolgen detentie, contact met de ouder, in de klas en op school en verwijzingen. Wat de informatiegids extra bijzonder maakt is dat het samen met achterblijvende ouders, familieleden, leerkrachten en kinderen tot stand is gekomen. Dit maakt dat de gids goed aansluit op de behoefte van zowel ouders, kinderen als onderwijzers. Je vindt ook ervaringsverhalen in de gids.

Graag willen we namens Expertisecentrum K I N D en Exodus Nederland VSBfonds en Stichting Kinderpostzegels bedanken. Ook het Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs, openbare basisschool de Duinstee in Yde en de HAVO 2-klas van het Montessori College Twente in Hengelo willen we niet onbenoemd laten. Zij hebben mede mogelijk gemaakt dat wij dit project uit konden voeren. Dank aan minister Franc Weerwind voor zijn steunende nawoord.

Bekijk hier de digitale informatiegids 'Jij staat er niet alleen voor'.