Ieder kind heeft de ruimte nodig om met zijn vader te spelen. Even zorgeloos samen een bal overgooien of stoeien. Terwijl je dit leest, denk je misschien al terug aan die leuke tijden die je vroeger met je ouders hebt meegemaakt. Als je je dat kunt voorstellen, snap je wel dat wij dit aan ieder kind willen meegeven. Ruim 25.000 kinderen in Nederland groeien op met een ouder in detentie. Zij moeten hun vader of moeder missen en voelen zich vaak verdrietig. Met het Herfstkamp geven wij kinderen en hun vader de kans om samen een onvergetelijke tijd te hebben.

Wij organiseren sinds 2019 samen met Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het Exodus Herfstkamp voor kinderen met een vader in detentie. In 2020 kon het Herfstkamp helaas niet doorgaan vanwege Covid-19, maar dit jaar was het weer een groot succes! Het belang hiervan is ontzettend groot. Kinderen met een vader in detentie zien hem niet vaak en dit verstoort de relatie en brengt nare gevolgen met zich mee. Kinderen voelen zich eenzaam en schamen zich voor hun thuissituatie. Tijdens het Herfstkamp kan de band tussen kind en vader weer versterkt worden en kunnen kinderen met andere kinderen praten over hoe het is als je vader in de gevangenis zit.

Het Herfstkamp ‘21

Dit jaar vond het Herfstkamp op twee locaties plaats: Veenhuizen en Vught. Van maandag 18 tot en met donderdag 21 oktober in Veenhuizen en van maandag 27 oktober tot en met donderdag 30 oktober organiseerden wij dit in Vught. Bij beide kampen konden vijftien kinderen bijna een week lang met hun vader samen spelen, knutselen en sporten. Voor hen was het een echte kampervaring. Nadat ze een hele dag in de gevangenis waren geweest, gingen ze samen terug naar de kamplocatie. Hier aten de kinderen samen en konden ze samen nog spelletjes doen.  Iedere ochtend gingen ze met een busje van de kamplocatie naar de gevangenis toe. Hier wachtte hen een dag vol met activiteiten.

De kinderen kregen een muziekworkshop van Synga en Danny La Haye waarin ze samen  met de kinderen een echte track maakten.

“Het was een hele mooie ervaring om te zien hoe het samen muziek maken elkaar echt kon verbinden” – Synga.

De kinderen moesten natuurlijk ook hun eigen talent laten zien. Dat kon tijdens Vught/Veenhuizen Got Talent! Samen met hun vader hebben ze gezongen, gedanst en muziek gemaakt en daarna konden ze prijzen winnen.

“Ik zie mijn zoontje bijna elke maand en daar ben ik heel dankbaar voor, maar dat is vaak achter glas of via Skype. Nu kunnen we tenminste samen effe een balletje gooien.” – Michael.

 

“Tijd met mijn dochter maakt me weer mens”

Aan het einde van de week zitten we samen met de vaders rond de tafel. Ze zijn gelukkig en ontzettend dankbaar dat ze zoiets met hun kinderen mogen meemaken. Toch is het ook heel heftig. Het is te merken dat een vader zich beseft wat hij allemaal mist. Tijdens zijn tijd in detentie kan hij zichzelf waarschijnlijk voor deze gevoelens afsluiten, maar tijdens een hele week samen worden die gevoelens aangeraakt en realiseren ze zich dat ze veel missen.

Het belang van het Herfstkamp

Ongeveer 25.000 kinderen in Nederland hebben een ouder in detentie. Hierdoor missen zij een groot deel van hun kindertijd contact met hen. Veel kinderen met een gedetineerde ouder krijgen problemen die soms tot in de volwassenheid blijven. Ondanks de belemmeringen van detentie op de vader-kind relatie zijn er wel degelijk mogelijkheden voor een vader om een betekenisvolle rol te spelen. Het herfstkamp is één van die mogelijkheden.

Uit onderzoek blijkt dat dit soort initiatieven het welzijn van de kinderen vergroot en het de resocialisatie van de vader ten goede komt omdat hij gemotiveerder is om op het goede pad te komen. Het draagt daarnaast bij aan beschermende factoren voor het kind waardoor de kans kleiner is dat zij zelf in aanraking komen met justitie.