Na meerdere succesvolle edities in de herfstvakantie, organiseerde Exodus Nederland in samenwerking met JCZ voor het eerst een Lentekamp in de meivakantie. Wij kijken terug op een geslaagde week, maar belangrijker nog: de kinderen beleefden een onvergetelijke tijd met hun vader.

Gewoon weer even vader en kind

Tijdens het Lentekamp staat het kind centraal en ligt de focus op de band versterken tussen de kinderen en hun vader die gedetineerd is. Door het intensieve en directe contact en de verbindende activiteiten wordt de relatie tussen kind en vader versterkt en hersteld. Elke dag nemen ze deel aan een gevarieerd programma dat wordt begeleid door vrijwilligers van Exodus Nederland. De activiteiten variëren van knutselen tot sporten en van muziek maken tot een talentenshow opvoeren. “Eigenlijk zijn we deze week weer even een normale familie. We spelen en eten samen net zoals we dat thuis zouden doen”, vertelt een van de vaders.

Dankbaar

De sfeer in het justitioneel complex is ontspannen en gezellig tijdens het kamp. “Deze groep voelde meteen warm, gezellig en vertrouwd”, vertelt Marieke van Zwam, projectleider bij Exodus. Volgens haar was dit ook tijdens de gesprekken vooraf al merkbaar. Naar mate het kamp op zijn eind loopt zijn de deelnemers vooral dankbaar. “Ik ben blij dat ik samen met mijn broer aan het Lentekamp mee mocht doen. We hebben een hele leuke tijd gehad met onze vader”, zegt een 13-jarig meisje. ‘s Avonds verbleven de kinderen met de begeleiders in vakantiehuisjes in de nabije omgeving waar ze met elkaar konden napraten over de dag. 

Ontroerend

Bij zowel de deelnemers als de begeleiders gaat het kamp zo nu en dan gepaard met emoties. “Voor de kinderen en vaders kan zo’n week soms best heftig zijn, omdat ze zich dan weer beseffen wat ze missen”, legt Marieke uit. “De vaders mogen normaal gesproken ongeveer één uur per week bezoek ontvangen. Daarin kom je natuurlijk nooit zo dicht tot elkaar als in deze vier dagen. Ik vind het ontzettend mooi dat wij dit kunnen organiseren voor hen, dat we hen tijd samen kunnen geven. Tijd voor heel veel liefde en vrolijkheid, maar ook voor pijn en verdriet. De gezinnen vertrouwen ons en durven hun kwetsbaarheid te laten zien. Die veilige omgeving wordt gecreëerd door alle vrijwilligers en medewerkers uit het JCZ. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Afsluiting

Het kamp wordt afgesloten met een talentenshow, waarin vader en kind samen een act opvoeren die ze gedurende de week hebben voorbereid. Voor velen het hoogtepunt van de week. Na de show is het tijd om afscheid van elkaar te nemen. “Dat blijft toch altijd een emotioneel moment. Maar wanneer een vader dan vertelt dat hij zich weer even mens heeft gevoeld de afgelopen dagen, dan kan ik trots terugkijken op een geslaagde week.”