"Wij zijn veel meer dan onze afkomst of geloof"

Op woensdag 5 februari is de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’ geopend en de opgeleide gedetineerde gidsen, leidden het publiek rond en spraken over thema's als uitsluiting en vooroordelen. 

Tien gedetineerden uit de gevangenis Norgerhaven werden door de Anne Frank Stichting in een tweedaagse training opgeleid tot gids van de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’, die vanaf de voorjaarsvakantie zes weken in de gevangenis in Veenhuizen te zien zal zijn.
De gidsen leiden bezoekers rond en gaan met hen in gesprek over thema’s van uitsluiting en vooroordelen.

Eén van de gidsen vertelt: “Ik ben een Amsterdammer met Turkse ouders. Je wilt 100% geaccepteerd worden, maar door mijn afkomst is dit niet vanzelfsprekend. Anne Frank werd alleen als Jood gezien. Dat stukje van haar verhaal herken ik. Wij zijn veel meer dan alleen onze afkomst of ons geloof. “

De tentoonstelling werd in 2011 door Exodus Nederland de gevangenissen binnengehaald. In samenwerking met de Anne Frank Stichting en de Dienst Geestelijke Verzorging van DJI werd de tentoonstelling al in vele gevangenissen geexposeerd.

In Veenhuizen kunnen bezoekers van buiten door een speciale samenwerking met het Gevangenismuseum de tentoonstelling bezoeken en rondgeleid worden door één van de opgeleide gidsen.

Jan van Gils, directeur-bestuurder Exodus Nederland: “Een gedetineerde moet zich voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. De vragen die deze tentoonstelling en het verhaal van Anne Frank opwerpt bij de gedetineerden helpt hen kritisch te denken, over zichzelf en over anderen. Eén van de redenen waarom Exodus destijds het initiatief nam om samen te werken”.

Tentoonstelling in de media:
Het Roderjournaal
RTV Drenthe
Dagblad van het Noorden