Fotoproject ‘Family Stranger’ geeft familieleden van gedetineerden een gezicht

Tot en met 11 juli is het bijzondere fotoboek Family Stranger te bestellen op de webpagina van Voordekunst. Family Stranger is een fotoserie over gezinnen van gedetineerden nadat ze ontdekt hebben dat een gezinslid een misdaad heeft gepleegd en de gevangenis ingaat. Fotograaf Wiosna van Bon (1992) gaat een boek over dit project uitgeven. Om publicatie van dit boek mogelijk te maken is zij een crowdfunding gestart.

De afgelopen maanden heeft Wiosna van Bon meerdere bijzondere exposities en lezingen met het fotoproject gehad. Haar werk was onder andere te zien in een grote solo-expositie in de Penitentiaire Inrichting (PI) van Vught, een solo-expositie in het gemeentehuis in Oss, op de televisie op NPO 2 Omroep Max en zij was uitgenodigd om haar toekomstige fotoboek te presenteren op het Belfast Photo festival in Noord-Ierland (28 t/m 30 juni). Daarnaast is zij het afgelopen jaar genomineerd voor meerdere fotoprijzen. Het verhaal van deze achterblijvende gezinsleden hoor je bijna nooit. Wiosna van Bon zal dit in samenwerking doen met de grafische ontwerpers en uitgevers van The Eriskay Connection.

Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand uit hun gezin ooit een misdaad pleegt. Met dit fotoproject wil fotograaf Wiosna van Bon uit Oss bewustwording creëren voor de worstelingen die deze mensen doorstaan. Wiosna: “De familieleden krijgen te maken met allerlei ethische vragen waardoor de relatie onder forse spanning komt te staan. De gezinsleden maken een proces door waarbij zij hun relatie met het criminele gezinslid opnieuw beoordelen en ook bepalen of zij kunnen leven met datgene wat hij/zij heeft gedaan. Met de foto’s wil ik uitleggen wat de verschillende fases zijn die de familieleden doorlopen.” 

“Veel gezinnen die in het project Family Stranger aan bod komen dragen een geheim met zich mee. Het is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, want veel gezinnen zijn bang dat het meer afstand kan scheppen tot de mensen in hun omgeving en ze zijn bang voor stigmatisering. Family Stranger geeft deze gezinnen een stem. Als er meer openheid mogelijk is over dit onderwerp, zal dit gat tussen de achterblijvende gezinnen en de rest van samenleving verkleinen.”

Klik hier om het fotoboek te bestellen of om het publiceren van het boek te steunen.