Gedichtenwedstrijd en het concert 

Het Exodus Concert, georganiseerd door Ark Mission, Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) van Dienst Justitiële Inrichtingen, KRO-NCRV en Stichting Exodus Nederland, komt voort uit een gedichtenwedstrijd. Tijdens deze wedstrijd kunnen gedetineerden een zelfverzonnen gedicht insturen. Dit jaar is het thema: 'Levenslang een nieuwe kans...' Uit al deze inzendingen worden drie genomineerden gekozen en daaruit kiest een bekende zanger of rapper het winnende gedicht. Dit jaar is de keuze aan Frans Duijts. Hij tovert het gedicht vervolgens om tot een lied of rap en draagt dit op tijdens het Exodus Concert, waarmee tevens de winnaar van de Gedichtenwedstrijd bekend wordt gemaakt. 

Terugkeer naar de samenleving 

De Gedichtenwedstrijd en het concert worden georganiseerd met als doel gedetineerden uit te dagen om op creatieve wijze uiting te geven aan hun gevoelens en bij te dragen aan hun zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het kunnen praten en schrijven over tegenslagen en kunnen reflecteren op het leven is van belang om na detentie op een succesvolle wijze terug te keren naar de samenleving. 

Programma 

Tijdens het concert in de PI Achterhoek in Zutphen hebben we een leuk programma voor de boeg. Zo maakt Frans Duijts er een echt feestje van met het zingen van zijn eigen nummers en vinden er interviews plaats. Onder andere met gedetineerden over de samenwerking met Voetbalclub de Graafschap, projecten binnen de PI en hoe iemand zelf meerdere malen vastzat, maar het roer heeft omgegooid en nu zelf gedetineerden opleidt. En natuurlijk wordt aan het eind van de uitzending het winnende gedicht middels een optreden bekend gemaakt door Frans Duijts.   

Het concert wordt uitgezonden tijdens het programma Volgspot van de KRO-NCRV op NPO Radio 5 op maandag 7 november tussen 20.00-22.00 uur.