Het winnende gedicht wordt door een bekende zanger of zangeres op muziek gezet en uitgevoerd tijdens het jaarlijkse Exodusconcert in één van de Nederlandse gevangenissen.

Het thema …Sta op… is op vele manieren te uit te leggen. Je kunt opstaan voor jezelf, je toekomst, je kinderen, je recht. Of je kunt opstaan voor iemand waar je ontzag voor hebt, opstaan voor dat wat goed is, wat mooi is, wat het waard is om voor op te staan. Je kunt opstaan tegen onrecht of onrechtvaardigheid. Opstaan betekent dat je niet blijf zitten, maar in beweging komt. We kijken uit naar de gedichten die binnenkomen op dit thema en hopen dat er veel gedetineerden opstaan om pen en papier te pakken!

Tot 1 augustus 2020 mogen de gedichten worden ingezonden aan Exodus Nederland. Daarna kiest een professionele jury een top drie uit de gedichten. De bekende zanger of zangeres kiest het winnende gedicht en maakt hier een muzieknummer van.

Vorig jaar won gedetineerde Edwin met zijn gedicht Gebroken geluk. Singer-songwriter Tim Knol zette de tekst op muziek en maakte er een mooi nummer van, samen met de Bluegrass Boogiemen. Het Exodusconcert werd opgenomen voor gedetineerden publiek in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen.

De gedichtenwedstrijd voor gedetineerden en het Exodusconcert worden ieder jaar georganiseerd door Ark Mission, de Dienst Geestelijke Verzorging van DJI, de KRO-NCRV  én Exodus.
Het NPO Radio 5 programma Volgspot van de KRO-NCRV zendt het Exodusconcert jaarlijks uit. Het concert van vorig jaar is via NPO Radio 5 terug te beluisteren.