Dagelijks zijn er zo'n 25000 kinderen in Nederland waarvan een ouder in de gevangenis zit. Heb aandacht voor deze groep, want een ouder die achter de tralies zit, heeft een grote impact op kinderen. Dat was de duidelijke boodschap die Shari (29) en Terry (24), die zelf een vader hebben die vast zat, afgelopen vrijdag hadden voor personeel van de penitentiaire inrichting Esserheem in Veenhuizen.

Terry en Shari zijn als jongerenambassadeur actief voor Exodus, een organisatie die zorg en begeleiding biedt voor (ex-)gedetineerden en hun familieleden. Ze spraken afgelopen vrijdag niet alleen in Esserheem een zaal vol gevangenispersoneel toe, datzelfde deden ze eerder die dag in de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden.

Beide gevangenissen lopen in ons land voorop wat betreft de aandacht voor kinderen van gedetineerden. Vorig jaar is in beide PI's gestart met de gezinsbenadering, een programma dat erop is gericht om kinderen niet de dupe te laten worden van het feit dat hun vader in de gevangenis zit. Later dit jaar komt er in beide gevangenissen zelfs een speciale vadervleugel met extra voorzieningen voor vaders in detentie én hun kinderen.

Die extra aandacht is hard nodig, zo betoogden de beide jongerenambassadeurs van Exodus. "Ik was elf jaar toen mijn vader werd opgepakt", vertelt Shari. "Dat heeft een enorme impact op mij gehad, ik heb daar in mijn jeugd heel veel last van gehad." Terry: "Veel kinderen houden het uit schaamte geheim dat hun vader of moeder in de gevangens zit. Wanneer ze hun ouder komen bezoeken in de gevangenis valt dat geheim weg, personeel weet immers dat hun vader vast zit. Gevangenismedewerkers kunnen dan het verschil maken door een knipoog, een vriendelijke blik of door te vragen hoe het gaat."

De jongerenambassadeurs zijn via Exodus nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het rapport 'Zie je mij wel?', dat de Kinderombudsman eind 2017 heeft gepresenteerd. In dit rapport staan diverse aanbevelingen om de schadelijke gevolgen die kinderen kunnen ondervinden van de detentie van een ouder zoveel mogelijk te beperken. Zo willen de kinderen beter geïnformeerd worden over wat ze kunnen verwachten als hun vader of moeder naar de gevangenis moet. Ook vinden ze dat er meer ondersteuning en zorg moet komen en dat scholen, hulpverleners en anderen betrokken partijen meer kennis en expertise moeten hebben om de kinderen goed te helpen

Terry: "De vader heeft iets gedaan waarvoor hij gestraft met worden, het kind is onschuldig, dus die verdient geen straf."

Klik hier om meer te weten over het rapport 'Zie je mij wel?' van de Kinderombudsman.
 

Lees ook deze verhalen

foto terry akins

“Pas als je het ergste van het ergste hebt meegemaakt, weet je wat het beste van het beste is.”