Wat is er nodig om er voor te zorgen dat gedetineerde jongeren na hun vrijkomen niet in een gat vallen met als risico dat ze dak- of thuisloos worden? Met deze vraag zijn we dit jaar aan de slag gegaan. Samen met (ex-)gedetineerde jongeren zoekt Exodus in samenwerking met Young in Prison en Afdeling Buitengewone Zaken naar nieuwe vormen om de overgang van binnen naar buiten beter te maken. De verhalen en ideeën van jongeren zijn hierbij leidend en vormen het beginpunt van het ontwerpend onderzoek: de LOBBY.  

In gesprek

Podcastmaker Tobias van ‘Young in Prison’ ging in gesprek met een zestal jongens met een detentieverleden. Ze spraken over het thuisgevoel, de struggles wanneer je weer buiten staat en over het opnieuw opbouwen van een thuis.

“Ik kwam buiten en ik rook voor het eerst weer gras, en bomen en de auto’s gingen zo snel voorbij dat ik gewoon hoofdpijn kreeg” 

Eigen ervaringen en inzichten

De LOBBY luistert, neemt jongeren serieus en wil dat ze zich thuis voelen. Daarom staan hun ervaringen en inzichten centraal. Zo zetten we samen de eerste stappen naar wat de LOBBY uiteindelijk gaat worden. Want juist jongens als Malcolm en Mo weten wat er nodig is als je van binnen naar buiten gaat.

Luister het eerste gesprek terug via Spotify of zoek naar LOBBY in je favoriete podcast app!

 

Volgen of kennis delen?

Wil je dit ontwerpend onderzoek volgen? Of ken je iemand die veel weet over dit onderwerp en kennis graag hierover wil delen? Neem contact op met hannah@afdelingbuitengewonezaken.nl 

LOBBY strijkt neer bij verschillende hulporganisaties in Rotterdam. Voor de podcast opnames opende ‘De Rotterdamse Douwers’,  haar deuren voor ons. LOBBY is een initiatief van Exodus, Young in Prison en Afdeling Buitengewone Zaken. Ondersteund door ZonMW en Stichting Zwerfjongeren Nederland.