Hoe vaak mag je op bezoek?

In een Huis van Bewaring en gevangenis mag je minimaal één uur per week op bezoek gaan. Elke instelling heeft zijn eigen regels. Je kunt op de website kijken of je vaker en langer op bezoek mag. Tot 12 jaar moeten kinderen samen op bezoek gaan met een volwassene. Dit wordt regulier bezoek genoemd. Als de gevangenis meedoet met het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma kan je je vader vaker zien. Dan kan het één keer in de maand.

Je gaat op bezoek

Een gevangenis is een groot gebouw met hoge muren en hekken. Je kunt niet zomaar naar binnen lopen. Als je aanbelt, gaan de deuren open. Een portier (iemand die de gevangenispoort bewaakt) zit achter een glazen raam. Hij of zij vraagt voor wie je komt en of je een legitimatiebewijs (een paspoort of identiteitskaart) kan laten zien. In de hal van de gevangenis zijn kluisjes. Hier kan je spullen inleggen die niet mee naar binnen mogen. Bijvoorbeeld je tas, jas, mobiele telefoon en je bal.

Dan mag je naar binnen door een poortje. Dit poortje zal piepen als je metalen spullen bij je hebt, zoals sleutels, riemen, laarzen of een mes. Deze mogen niet mee naar binnen. Op deze manier is het veilig voor iedereen in de gevangenis.

Dan loop je door nog een paar dichte deuren, die elektronisch voor je worden opengedaan. Dan ben je eindelijk in de bezoekersruimte. Dit is een zaal met allemaal tafels en stoelen en vaak een snoep- en frisdrankautomaat. Je zit hier met meerdere mensen. Vaak mag je bij het reguliere bezoek niet knuffelen of spelen met je vader. Je moet tegenover elkaar zitten en kan praten. Soms zit er een raam tussen jou en je vader in. Dan kan je elkaars hand ook niet vasthouden, dat is niet fijn. 

Ouders, Kinderen en Detentie-programma

Als de gevangenis meedoet met het Ouders, Kinderen en Detentie-programma (OKD) dan mag je iets meer. Je kan één keer per maand je vader of moeder ontmoeten. Je mag ook met je vader of moeder spelen in een speciale ruimte met allemaal spelletjes. Soms mag je zelfs buiten spelen. Je kunt dan kletsen met je vader of moeder, limonade drinken en bijvoorbeeld een spelletje spelen of tekenen. Bij een OKD-bezoek mag je wel huiswerk of een tekening meenemen. Bij een regulier bezoek mag dit dus niet.

Soms komt het voor dat je als kind erg ver bij de gevangenis van je vader vandaan woont. Of je moeder wil niet op bezoek maar jij wel. Dan kan een Exodus-vrijwilliger je naar je vader toe brengen met het OKD-programma.