“In de gevangenis waar ik een aantal maanden verbleef kreeg ik na een bezoek van de pastor een agenda met Bijbel verzen, gedichten en verhalen van gedetineerden.

Achttien jaar geleden had Erik-Jan (48) het goed voor elkaar. Een vrouw, leuke baan, huis, auto en motor. Totdat het bedrijf waarbij hij werkte failliet ging en in datzelfde jaar zijn vrouw verongelukte.

In deze spot van WorldVisuals Film voor Stichting Socutera laat Exodus haar gezicht zien. In één minuut laten we zien waarom en voor wie we dit werk doen.

Soms loop je ze tegen het lijf: mensen die door een diep dal zijn gegaan, tot geloof komen en daar absoluut niet over kunnen zwijgen. Ricardo (56) is zo iemand.

“Waar word jij blij en gelukkig van?” kan één van de vragen zijn, die Debbie Simons tijdens thema-avonden in het Exodushuis in Heerlen aan de bewoners stelt.

Donateur Caroline Heijer (48): “Ik heb het gevoel dat ik de criminaliteit help terugdringen”.

“Pas als je het ergste van het ergste hebt meegemaakt, weet je wat het beste van het beste is.”

“Een samenleving die mensen uitsluit, moet hen ook weer welkom heten”, zegt Harry over de essentie van zijn werk.

“De afgelopen zes maanden bij Exodus hebben mijn leven meer veranderd dan de tien jaren die ik bij elkaar opgeteld in de gevangenis heb doorgebracht. Ik ben verschrikkelijk blij met Exodus.”

Dave Geerders (26), Roy (26) en Sascha Oosterbaan (24) zijn de mannen achter Stripes Clothing – kleding die in de gevangenis wordt gemaakt, maar is geïnspireerd op vrijheid.

Abdel is 29, een spontane jongen, hij praat graag, lacht veel, maar is ook een dromer. Niet bepaald het type dat je gemakkelijk voor de rechter ziet staan. Toch is dat wat er gebeurde, meer dan eens zelfs.

Sarina: “De dingen in het leven gebeuren met een reden. Ik heb vier maanden vast gezeten wegens medeplichtigheid. Ik vond het verschrikkelijk.”

“Een manager die ervoor openstaat en het aandurft om een gemotiveerde ex-gedetineerde in dienst te nemen, krijgt er heel veel voor terug.” En: “Werk is de kurk waar je op drijft en voorkomt dat je zinkt.”

Djamila (24) bezoekt haar vader. Hij zit al bijna tien jaar in een Aziatische gevangenis. Zijn detentie heeft Djamila diepe dalen, maar ook nieuwe inzichten gebracht in het leven.

Maria (29) knokt voor een nieuwe baan. Vandaag start ze als vrijwilliger in een verzorgingshuis.

‘Uitreikende handen’, schilderij als dank van twee studentes van de Avans Hogeschool in Den Bosch.

Veelzijdig vrijwilliger Johan wint vertrouwen en werkt aan herstel.

Na een donkere periode in zijn leven is Henk (60) radicaal veranderd. In de gevangenis komt hij tot geloof, een keuze die zijn leven vanaf dat moment in een steile lijn omhoog voert.

“Ik wil het beste van twee culturen in de praktijk brengen: gevoel en rationeel denken.” Nivis (27) is een temperamentvolle Colombiaanse en vrijwilliger in Exodushuis Utrecht.

Via de Baptisten Silo-gemeente in Utrecht kwam Victor Wildeman (65) dertien jaar geleden in contact met het vrijwilligerswerk in TBS-klinieken.

Het leven van Yvonne (58) laat zich lezen als een indrukwekkend boek – dus ga er maar even voor zitten. Yvonne kan van niets (bijna) altijd wel iets maken.

Syb van der Ploeg vertolkt gedichten van gevangenen. "Muziek biedt een ongelooflijke vrijheid. Het is de ultieme uitlaatklep voor gevoelens die je soms maar moeilijk kwijt kunt.”

Lenny (53) heeft twee mensen waar hij op kan bouwen: zijn ‘maatje’ Dolf en zijn begeleider Loes. Ze zien elkaar niet dagelijks, maar de verbondenheid is groot.

Mensen met een vlekje’ noemt Huub Flipsen (49) hen: mensen die doorgaans bij geen enkele andere verzekeraar worden geaccepteerd. Huub Flipsen: verzekeren met idealisme kán!

Begeleiden in de `Johan Schokker-stijl`. Een portret van de duizendpoot van Exodus-Stoel Drenthe.

Wat heb je als kerkelijke gemeente met complexe vragen rond de resocialisatie van ex-gedetineerden in de maatschappij?

Chantal (26) wil nooit meer met justitie in aanraking komen. Ze is net moeder geworden. De geboorte van haar dochtertje heeft haar leven van de ene op de andere dag ingrijpend veranderd.

Bas (24), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’. De winst op de verkoop van dit t-shirt van Stripes Clothing gaat naar Exodus Nederland.

Mike (21), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’. De winst op de verkoop van dit t-shirt van Stripes Clothing gaat naar Exodus Nederland.

Soufian (23), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’.

Hij is al een tijdje met pensioen. Maar dominee Joop Bos (74) is er de man niet naar om stilletjes achter de geraniums te gaan zitten.

Vrijwilliger Malou biedt vrijetijdsmuziek in TBS-kliniek.“Ieder leven heeft zin als die persoon er zelf iets zinvols van wil maken. TBS-ers moeten daar extra hard aan werken.”

Ronald leerde verder te kijken. “Slikken, tot 10 tellen, doorgaan en je vooral niet uit het veld laten slaan”, weet Ronald.

Sinds een paar maanden werkt Ralph bij Stratenmakerbedrijf Smulders. Carly, eigenaar van het bedrijf, heeft hem ondertussen een contract aangeboden.

Keer op keer ging Ralph de mist in, maar dit keer zet hij alles op alles om te veranderen.