Chris, 25 jaar, zit sinds een paar weken in het Exodushuis in Groningen. Hij weet nog goed dat hij er voor het eerst kwam. "Ik verwachtte een soort drugsopvang, maar ik kreeg meteen een goede indruk." 

Foto interview Jose

Jose is coördinator van het OKD (Ouders, Kinderen en Detentie) programma in de PI Sittard. "Ik vind het heel belangrijk dat ieder kind recht heeft op een vader en moeder, ongeacht wat de ouder heeft gedaan."

'Al tijdens mijn detentieperiode nam ik de eerste stappen om te veranderen.' 

“Vrijwel alle gedetineerden verlangen naar een vrouw, kinderen en een huis. Dat is heel belangrijk.” Dat heeft Marijke gemerkt op basis van haar jarenlange ervaring van gesprekken met mensen die in de gevangenis zitten.

Keer op keer ging Ralph de mist in, maar dit keer zet hij alles op alles om te veranderen.

Sinds een paar maanden werkt Ralph bij Stratenmakerbedrijf Smulders. Carly, eigenaar van het bedrijf, heeft hem ondertussen een contract aangeboden.

Ronald leerde verder te kijken. “Slikken, tot 10 tellen, doorgaan en je vooral niet uit het veld laten slaan”, weet Ronald.

Vrijwilliger Malou biedt vrijetijdsmuziek in TBS-kliniek.“Ieder leven heeft zin als die persoon er zelf iets zinvols van wil maken. TBS-ers moeten daar extra hard aan werken.”

Hij is al een tijdje met pensioen. Maar dominee Joop Bos (74) is er de man niet naar om stilletjes achter de geraniums te gaan zitten.

Soufian (23), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’.

Mike (21), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’. De winst op de verkoop van dit t-shirt van Stripes Clothing gaat naar Exodus Nederland.

Bas (24), bewoner bij Exodus, stond model in de fotoserie ‘Consciene’. De winst op de verkoop van dit t-shirt van Stripes Clothing gaat naar Exodus Nederland.

Chantal (26) wil nooit meer met justitie in aanraking komen. Ze is net moeder geworden. De geboorte van haar dochtertje heeft haar leven van de ene op de andere dag ingrijpend veranderd.

Wat heb je als kerkelijke gemeente met complexe vragen rond de resocialisatie van ex-gedetineerden in de maatschappij?

Begeleiden in de `Johan Schokker-stijl`. Een portret van de duizendpoot van Exodus-Stoel Drenthe.

Mensen met een vlekje’ noemt Huub Flipsen (49) hen: mensen die doorgaans bij geen enkele andere verzekeraar worden geaccepteerd. Huub Flipsen: verzekeren met idealisme kán!

Lenny (53) heeft twee mensen waar hij op kan bouwen: zijn ‘maatje’ Dolf en zijn begeleider Loes. Ze zien elkaar niet dagelijks, maar de verbondenheid is groot.

Syb van der Ploeg vertolkt gedichten van gevangenen. "Muziek biedt een ongelooflijke vrijheid. Het is de ultieme uitlaatklep voor gevoelens die je soms maar moeilijk kwijt kunt.”

Het leven van Yvonne (58) laat zich lezen als een indrukwekkend boek – dus ga er maar even voor zitten. Yvonne kan van niets (bijna) altijd wel iets maken.

Via de Baptisten Silo-gemeente in Utrecht kwam Victor Wildeman (65) dertien jaar geleden in contact met het vrijwilligerswerk in TBS-klinieken.

“Ik wil het beste van twee culturen in de praktijk brengen: gevoel en rationeel denken.” Nivis (27) is een temperamentvolle Colombiaanse en vrijwilliger in Exodushuis Utrecht.

Na een donkere periode in zijn leven is Henk (60) radicaal veranderd. In de gevangenis komt hij tot geloof, een keuze die zijn leven vanaf dat moment in een steile lijn omhoog voert.

‘Uitreikende handen’, schilderij als dank van twee studentes van de Avans Hogeschool in Den Bosch.

Veelzijdig vrijwilliger Johan wint vertrouwen en werkt aan herstel.

Maria (29) knokt voor een nieuwe baan. Vandaag start ze als vrijwilliger in een verzorgingshuis.

Djamila (24) bezoekt haar vader. Hij zit al bijna tien jaar in een Aziatische gevangenis. Zijn detentie heeft Djamila diepe dalen, maar ook nieuwe inzichten gebracht in het leven.

“Een manager die ervoor openstaat en het aandurft om een gemotiveerde ex-gedetineerde in dienst te nemen, krijgt er heel veel voor terug.” En: “Werk is de kurk waar je op drijft en voorkomt dat je zinkt.”

Sarina: “De dingen in het leven gebeuren met een reden. Ik heb vier maanden vast gezeten wegens medeplichtigheid. Ik vond het verschrikkelijk.”

Abdel is 29, een spontane jongen, hij praat graag, lacht veel, maar is ook een dromer. Niet bepaald het type dat je gemakkelijk voor de rechter ziet staan. Toch is dat wat er gebeurde, meer dan eens zelfs.

Dave Geerders (26), Roy (26) en Sascha Oosterbaan (24) zijn de mannen achter Stripes Clothing – kleding die in de gevangenis wordt gemaakt, maar is geïnspireerd op vrijheid.

“De afgelopen zes maanden bij Exodus hebben mijn leven meer veranderd dan de tien jaren die ik bij elkaar opgeteld in de gevangenis heb doorgebracht. Ik ben verschrikkelijk blij met Exodus.”

“Een samenleving die mensen uitsluit, moet hen ook weer welkom heten”, zegt Harry over de essentie van zijn werk.

“Pas als je het ergste van het ergste hebt meegemaakt, weet je wat het beste van het beste is.”

Donateur Caroline Heijer (48): “Ik heb het gevoel dat ik de criminaliteit help terugdringen”.

“Waar word jij blij en gelukkig van?” kan één van de vragen zijn, die Debbie Simons tijdens thema-avonden in het Exodushuis in Heerlen aan de bewoners stelt.

Soms loop je ze tegen het lijf: mensen die door een diep dal zijn gegaan, tot geloof komen en daar absoluut niet over kunnen zwijgen. Ricardo (56) is zo iemand.

In deze spot van WorldVisuals Film voor Stichting Socutera laat Exodus haar gezicht zien. In één minuut laten we zien waarom en voor wie we dit werk doen.

Achttien jaar geleden had Erik-Jan (48) het goed voor elkaar. Een vrouw, leuke baan, huis, auto en motor. Totdat het bedrijf waarbij hij werkte failliet ging en in datzelfde jaar zijn vrouw verongelukte.

“In de gevangenis waar ik een aantal maanden verbleef kreeg ik na een bezoek van de pastor een agenda met Bijbel verzen, gedichten en verhalen van gedetineerden.