François heeft er bij Exodus een traject van bijna twee jaar op zitten. Nu woont hij volledig zelfstandig én heeft hij weer contact met zijn kinderen en ex-vrouw. Hij kijkt positief terug op zijn tijd bij Exodus. 

Dorine is 54 jaar en woont in Rotterdam. Ze is inmiddels bijna 3 jaar vrijwilliger voor het Ouders, Kinderen & Detentieprogramma (OKD), waarbij ze de kinderen van gedetineerde ouders tot steun is. Dorine neemt ons mee in haar vrijwilligerswerk!     

Annet is 50 jaar, woont in Emmen en is nu sinds twee jaar vrijwilliger bij Exodus. Naast dat zij trainingen voor ‘Mijn Kind en Ik’ verzorgt, heeft zij inmiddels ook al twee Herfstkampen meegedraaid. 

Lees hoe Johnny na zijn detentieperiode de hulp van Exodus inschakelde om hem te helpen zijn leven weer op de rit te krijgen. 

Henk werkt als vrijwilliger bij Exodus en heeft nu voor de tweede keer op rij, met zijn vrouw, meegeholpen aan het Exodus Herfstkamp. Zijn passie voor het helpen van kinderen en jongeren kan hij hier goed volgen. Het is in één woord geweldig dat de kinderen en vaders langer en intenser van elkaar kunnen genieten. 

In een interview vertelt Annelyn over hoe het voor haar was toen haar vader in detentie zat, maar ook hoe ze dat heeft gebruikt om nu anderen te helpen, “Er is geen handboek van wat je moet weten als je vader in detentie zit.”

In een interview vertelt Peter hoe is het om als ambulant begeleider te werken bij Exodus. “Elke ochtend zet ik eerst mijn laptop of telefoon aan en bekijk ik de berichten die ik heb ontvangen van de deelnemers die ik begeleid,” vertelt hij. Die lopen uiteen van ‘ik wil verhuizen’ tot ‘mijn brommer is vannacht in brand gestoken’ en alles daar tussenin. 

Een periode van hard werken waarin hij zichzelf voor het eerst van zijn leven écht leerde kennen. Zo kijkt Mark terug op zijn traject bij Exodus. In de bijna negen maanden die hij bij Exodus doorbracht, maakte Mark kennis met de methodiek Jouw Kracht. Deze methodiek draait om de werkrelatie en leverde hem een bijzonder traject op.

Weer zo'n dag

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Piet deelnemer

Interview met Piet, deelnemer en Joris, begeleider bij Exodus Zuid-Nederland over Exodus in coronatijd. 

Onverantwoord

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

begeleider Exodus Leiden

Tekstschrijver en contentmarketeer Maaike Smittenaar interviewde Simone Cramer, begeleider bij Exodus Leiden.

vuurwerk

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Foto Kerst in een Exodushuis

In onze Exodushuizen wordt ook Kerst gevierd! Deze dagen maken we extra gezellig door Kerstbomen in huis te halen, lekker te eten met elkaar en kerstactiviteiten te doen!

Lijntjes

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Peter bij Exodus Alkmaar

Interview met Peter Verzeilberg, begeleider bij Exodus Alkmaar. "Ik sta naast de mensen die ik begeleid, we gaan samen aan de slag. "

Dat Exodus ruim 1700 vrijwilligers heeft, is misschien wel bekend. Maar dat deze vrijwilligers in vele soorten en maten voorkomen, dát is misschien minder bekend. Zo hebben wij sinds enkele maanden er een nieuwe vrijwilliger bij: Lieke. 

Vakantie

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Exodus logo

Deze keer in de rubriek ‘Toen & nu’ is het de beurt aan de ontwikkeling van de Exodus logo’s! Het eerste ‘logo’ van Exodus werd alweer 18 jaar geleden geïntroduceerd. En dit is zeker niet het logo zoals wij die nu kennen. Lees snel door voor de geschiedenis van de logo’s en de gedachten hierachter.

Extra+

Extra+ in Groningen is een dagbestedingsplaats voor deelnemers van het Exodusprogramma. Extra+ en de deelnemers hebben ook een bijzondere functie in de buurt. Buurtbewoners komen koffie drinken, een kletspraatje maken en de deelnemers helpen hen bijvoorbeeld in de tuin. 

Woedend

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

In 1979 werden de plannen van Jan Eerbeek om opvang te organiseren voor ex-gevangenen realiteit. Er moet een naam verzonnen worden voor dit initiatief. De keuze valt op Exodus. 

Kabelkrant voor gedetineerden

We hebben een nieuwe kabelkrant! Dat is digitaal beeld dat in de PI wordt afgespeeld om gedetineerden informatie te geven over Exodus. Een goede manier om ons bij hen bekend te maken en te laten zien wat zij aan ons hebben. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat ze ons kennen en van onze diensten gebruik maken. 

Vrijwilliger Dirk ontvangt een lintje

Dirk is sinds 2002 promotor en maatje voor (ex-)gedetineerden bij Exodus. Zijn verbinding met de doelgroep gedetineerden kwam al veel eerder. In de jaren ’90 stond er in een krantje van Alphen aan den Rijn dat er een gevangenis gebouwd zou worden. Toen is de spreekwoordelijke sneeuwbal gaan rollen voor Dirk. 

Jouw kracht

We nemen je weer mee terug in de tijd. Naar het begin van onze methodiek ‘Jouw Kracht. Exodus biedt perspectief met Krachtwerk’. Deze methodiek ging in 2016 van start, in samenwerking met Impuls: het wetenschappelijk onderzoekscentrum voor maatschappelijke zorg van het RadboudUMC.  

foto kelder den haag moerwijk

In 1979 kwam gevangenispredikant Jan Eerbeek op het idee om een opvang voor ex-gevangenen te starten. In die tijd keerden zo’n 75% van de vrijgelaten gedetineerden weer snel terug in de gevangenis. Nu, veertig jaar later,  werkt Exodus nog steeds succesvol aan een geslaagde terugkeer in de maatschappij van haar deelnemers!  

toen & nu

Exodus heeft een rijke geschiedenis. Wat van start ging als een open huis in een jeugdkelder in Den Haag, is inmiddels ruim 35 jaar verder een professionele organisatie met tien Exodushuizen, ruim 250 werknemers en 1600 vrijwilligers. Om de vele hoogtepunten van Exodus te delen, kiezen wij elke nieuwsbrief één van deze hoogtepunten. Dit keer ‘Mijn Kind en Ik’.

Ontmoet de vrouw ‘met hart voor mensen’

Hennie van Amerongen was het afgelopen jaar via Exodus werkzaam als programma coördinator bij de opzet van een Vadervleugel in de PI Veenhuizen. Een programma binnen het project Gezinsbenadering. Sinds begin dit jaar werkt zij tijdelijk als regiocoördinator in Noord-Holland.

foto SV Kampong

Werkgever Nico van SV Kampong gaf ex-gedetineerde Samuel een tweede kans door hem een baan aan te bieden. 

Aan tafel

Blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

foto Shari

Hoe is het als je vader naar de gevangenis moet? Shari was 11 toen haar vader werd opgepakt. Twee jaar zat hij vast. Die twee jaar, maar ook de jaren erna, hadden een grote impact op haar leven.

foto ana short

Voor Ana Short is het alweer zeven jaar geleden dat zij haar opleiding Maatschappelijk Werk heeft afgerond. Via een vriendin kwam zij voor het eerst in contact met Exodus. Van haar functie nu, had zij toen nog niet durven dromen.

memories herinneringen

Maandelijkse blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Chris, 25 jaar, zit sinds een paar weken in het Exodushuis in Groningen. Hij weet nog goed dat hij er voor het eerst kwam. "Ik verwachtte een soort drugsopvang, maar ik kreeg meteen een goede indruk." 

Foto interview Jose

Jose is coördinator van het OKD (Ouders, Kinderen en Detentie) programma in de PI Sittard. "Ik vind het heel belangrijk dat ieder kind recht heeft op een vader en moeder, ongeacht wat de ouder heeft gedaan."

Foto blog Marc Ben jij bang voor later?

Maandelijkse blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Foto blog Marc En jij? Houd jij van iemand?

Maandelijkse blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

Maandelijkse blog door Marc Groenendijk, directeur-bestuurder Exodus Midden-Nederland.

'Al tijdens mijn detentieperiode nam ik de eerste stappen om te veranderen.' 

“Vrijwel alle gedetineerden verlangen naar een vrouw, kinderen en een huis. Dat is heel belangrijk.” Dat heeft Marijke gemerkt op basis van haar jarenlange ervaring van gesprekken met mensen die in de gevangenis zitten.

Keer op keer ging Ralph de mist in, maar dit keer zet hij alles op alles om te veranderen.

Sinds een paar maanden werkt Ralph bij Stratenmakerbedrijf Smulders. Carly, eigenaar van het bedrijf, heeft hem ondertussen een contract aangeboden.

foto terry akins

“Pas als je het ergste van het ergste hebt meegemaakt, weet je wat het beste van het beste is.”