Succesverhalen heeft Peter (50) genoeg als woon- en ambulant begeleider bij Exodus Noord-Holland locatie Alkmaar. "Ik sta naast de mensen die ik begeleid, we gaan samen aan de slag. Vrijwillig dit werk doen, is de puurste vorm van intrinsieke motivatie, maar mijn werk komt heel dichtbij."

Dierenspeciaalzaak
Toen Peter vier jaar geleden bij Exodus terechtkwam had hij al een hele carrière achter de rug. "Ik ben begonnen met een eigen dierenspeciaalzaak, ik ben bedrijfsleider geweest bij diverse winkelketens en uiteindelijk kwam ik bij de reclassering terecht omdat ik goed kan inschatten hoe mensen in elkaar zitten. 

In mijn laatste functie bij de Fivoor reclassering als toezichthouder werkte ik met mensen in het gedwongen kader en was ik bezig met risico’s inschatten en ketens inzetten. Ik kende Exodus toen al goed omdat sommige cliënten van mij daar ook verbleven. Ik vond het product Exodus heel goed. De deelnemers zijn vaak intrinsiek gemotiveerd om het Exodustraject te volgen. Toen er een vacature kwam voor begeleider heb ik gesolliciteerd.

Perspectief
Op de locatie in Alkmaar waar ik werk kunnen 14 deelnemers terecht voor wonen. Binnen twee weken zijn onze deelnemers aan het werk via het bemiddelingsbureau Agros, als het ze zelf niet lukt om aan werk te komen.  De deelnemers kunnen dan bij de huisvuilcentrale Alkmaar aan het werk voor het scheiden en sorteren van afgedankte spullen. Na drie maanden kunnen ze doorstromen naar betaald werk, dat geeft ze ook perspectief!


foto: kamer in het Exodushuis in Alkmaar

De meeste deelnemers zijn zo rond de 35 jaar oud en hebben al vaker gedetineerd gezeten. Als het hen niet lukt de regie in handen te krijgen dan helpen wij.

De deelnemers zijn dankbaar dat ze structuur krijgen en een dak boven het hoofd. Als het traject goed verloopt, stromen ze door naar een doorstroomhuis. Daar is minder begeleiding en kunnen ze laten zien hoe ze het doen. Als dat ook goed gaat, kunnen ze in aanmerking komen voor een omklapwoning. Daar wonen ze dan zelfstandig en na twee evaluatie momenten komt de woning dan op hun eigen naam.

Pareltjes
Ik begeleid ook deelnemers ambulant, dus buiten ons moederhuis. Met één van hen laat ik bij voorbeeld de hond uit en bekijk ik samen met hem of zijn huis schoon is. Niet iedereen heeft behoefte aan deze nazorg. Met een andere man, die veel gevangenissen heeft gezien voor oplichting, neem ik nu alleen zijn post door. Hij kon op zichzelf gaan wonen via een omklapwoning en vond zelf een betaalde baan. Delicten pleegt hij dus al lang niet meer dankzij onze inzet en onze methodiek. Een pareltje die man!

Een ander voorbeeld van een pareltje is een hoog opgeleide vrouw die vertaalster was met wie ik nog steeds contact heb. Zij is heel dankbaar met de hulp die ze van ons ontving en dat laat ze regelmatig weten. Zij was verslaafd geraakt, belandde in de gevangenis en vervolgens bij ons.

Ik heb veel van dit soort positieve verhalen mogen ervaren met Exodus. De juiste hulp voor elkaar krijgen is soms een uitdaging en een puzzel, maar de dankbaarheid motiveert enorm. Help de deelnemer zoals je zelf ook geholpen zou willen worden is mijn motto."