Bij Extra+ werkt Sieuwk als dagbesteder. Een paar jaar geleden is onder het fasehuis in Groningen de kringloopwinkel gestart, als dependance van de Kringloopwinkel+ in Groningen.

Fasehuizen
Rond de Extra+ zijn vijf fasehuizen van Exodus die plaats bieden aan 17 deelnemers van het Exodusprogramma die toe zijn aan meer zelfstandigheid. In de fasehuizen gelden nog steeds regels, maar er is minder controle zodat de deelnemers zich kunnen voorbereiden op de laatste stap van hun re-integratie, zelfstandig wonen. 

Sieuwk vertelt dat in de Extra+ deelnemers van Exodus aan het werk kunnen. Als verkoper, klusjesman, hersteller van binnengebrachte meubels. ‘Deelnemers komen vaak schuchter binnen en komen tot bloei in de winkel’.

Buurtbewoners
Voor de buurt heeft de Extra+ ook een belangrijke functie. Buurtbewoners komen binnen voor een praatje, een kopje koffie en ontmoeten elkaar. Sieuwk heeft contact met de buurtvereniging, de woningbouwvereniging en het wijkteam om initiatieven te ontplooien voor de buurt. Het viel haar bijvoorbeeld op dat veel voortuintjes er wat verwaarloosd bij lagen. Door contact te maken met de bewoners en de deelnemers te motiveren hulp te bieden, ontstond er een samenwerking. Deelnemers knappen nu de tuintjes op van buurtbewoners, er is contact ontstaan tussen de deelnemers en de buurtbewoners.

'Veilige plek voor iedereen'
Ook nadat deelnemers vertrekken bij Exodus blijven ze terugkomen in de kringloopwinkel. Sieuwk: ‘De kringloopwinkel is een veilige plek voor onze deelnemers, ook als ze al weg zijn. Ze blijven af en toe terugkomen om hun verhaal te doen.’

'Mijn leven lag op de bodem van de oceaan'
Een van de deelnemers die bij Extra+ werkte en nu in één van fasehuizen in de buurt woont, is Aad. Hij komt nog regelmatig even langs. Vijf jaar geleden raakte Aad (33 jaar) gedetineerd en vanaf toen ging het bergafwaarts. ‘Mijn leven lag op de bodem van de oceaan’, vertelt Aad. ‘Na mijn detentie kwam ik op straat terecht, uiteindelijk adviseerde de reclassering mij om bij Exodus begeleid te gaan wonen. Dat wilde ik graag, maar was tegelijkertijd erg wennen.

Niet gebruiken
Ik had altijd voor mezelf gezorgd, werkte al vanaf mijn 16de en nu moest ik ineens rekening houden met 13 verschillende mentaliteiten. Ook mag ik niet gebruiken bij Exodus, dat was voor mij een steun. Ik wist dat als ik fout ging, ik meteen op weer op straat zou staan, dus ik houd me aan de regels. Ik heb geleerd om te gaan met de pijn en het verdriet in mijn leven.

Exodus opent deuren
Ik werk via het uitzendbureau bij een schoorsteenrenovatie bedrijf en ik heb uitzicht op een eigen woning. Mijn mentor gaat mee naar de bezichtiging, want ik heb open kaart gespeeld met de eigenaar en mijn mentor kan dan een goed woordje voor me doen. Exodus opent deuren voor mij, die ik zelf niet open kreeg. Daar ben ik hen dankbaar voor. Mijn doel is om mijn kinderen terug te zien. Ik heb een jongen en meisje van 5 en 10 jaar oud. Dat gaat heel lastig worden, maar ik houd hoop.