In een interview vertelt Henk waarom hij, sinds hij gestopt is met werken, vrijwilliger is geworden bij Exodus. Hij is niet zomaar bij Exodus beland. Vroeger werkte hij bij de jeugdreclassering waar hij samen met de ouders en het kind werkte aan een positievere toekomst voor het kind. Na zijn pensioen bleef zijn passie voor het helpen van jongeren en hun familie altijd aanwezig. Als vrijwilliger bij Exodus kon hij daarmee toch op vrijwillige basis bezig blijven met zijn passie.  

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij het Exodus Herfstkamp?        

“Ik heb veel belangstelling voor het werken met kinderen en ook in het gevangeniswezen. Om die reden werd ik vrijwilliger bij Exodus, waar ik gevangenissen bezoek en mensen begeleid buiten de gevangenis. In 2019 startte een pilot: Het Herfstkamp. Dat leek mij erg interessant. Mijn vrouw gaf aan daar ook wel interesse voor te hebben, dus dat hebben we samen gedaan. Afgelopen Herfstkamp 2021 hielpen we wederom mee en het was weer zo bijzonder.”

Wat maakt het Herfstkamp zo bijzonder?

"Het is in één woord geweldig dat de kinderen en vaders langer en intenser van elkaar kunnen genieten. Met deze ruimte kunnen ze echt wat opbouwen en samen iets doen wat ze leuk vinden. Ik ga ervanuit dat zowel het kind als de vader er zoveel uithaalt dat ze daar een lange periode met veel plezier op terugkijken."

Wat doe je tijdens zo’n week bij het Herfstkamp?

"Het is vooral belangrijk dat we een relaxte sfeer kunnen creëren voor de kinderen. Dit hebben we samen met de vaders echt kunnen doen. De vorige keer liepen we tegen een paar dingen aan omdat het de eerste keer was. Nu verliep alles naar wens en zat de sfeer er goed in, dat was te merken. Bij de evaluatie hoorden we alleen maar positieve dingen. Iedereen was echt heel tevreden. Complimenten voor iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt.

We begeleiden ook de kinderen en vaders bij de activiteiten. Alle activiteiten, zoals het tekenen en muziek maken, zijn prachtig. Toch geniet ik het meeste van de zeskamp. Ik zie daar hoe ze in die sumopakken aan het worstelen zijn en dat is om te genieten. Of de opdrachten waarbij vader en kind echt moesten samenwerken. Hoe ze dat dan samen aanpakken was geweldig om te zien. Het is te betreuren dat een vader in detentie zijn kinderen zo weinig ziet. Je ziet direct dat de intensiteit van het kamp een toegevoegde waarde is voor de band tussen vader en kind."

Wat maakt de meeste indruk op je?

"Het eerste beeld dat ik voor ogen krijg is: Vught Got talent. Dit is zo indrukwekkend. Daar zitten vaders en kinderen die samen een ‘act’ opvoeren tijdens de talentenshow. De manier waarop ze elkaar aanvullen, ondersteunen en ook de spanning die eromheen hangt. De vaders zijn allemaal grote volwassen mannen. Het is bijzonder om te zien dat ze het toch spannend vinden om zo’n act op te voeren voor hun familie."

 

Het Exodus Herfstkamp

Ieder kind heeft de ruimte nodig om met zijn vader te spelen. Even zorgeloos samen een bal overgooien of stoeien. Terwijl je dit leest, denk je misschien al terug aan die leuke tijden die je vroeger met je ouders hebt meegemaakt. Als je je dat kunt voorstellen, snap je wel dat wij dit aan ieder kind willen meegeven. Ruim 25.000 kinderen in Nederland groeien op met een ouder in detentie. Zij moeten hun vader of moeder missen en voelen zich vaak verdrietig. Met het Herfstkamp geven wij kinderen en hun vader de kans om samen een onvergetelijke tijd te hebben.

LEES: EEN PLEK OM EVEN ÉCHT SAMEN TE ZIJN