Een periode van hard werken waarin hij zichzelf voor het eerst van zijn leven écht leerde kennen. Zo kijkt Mark terug op zijn traject bij Exodus. In de bijna negen maanden die hij bij Exodus doorbracht, maakte Mark kennis met de methodiek Jouw Kracht. Deze methodiek draait om de werkrelatie en leverde hem een bijzonder traject op. Hij leerde om mensen opnieuw te vertrouwen. “Dat lukte omdat ik weer werd gehoord en gezien op een normale manier,” zegt Mark. “Ik voelde me weer mens.”  

Voordat Mark als deelnemer bij Exodus startte, dacht hij zelf al een eind op weg te zijn met zijn terugkeer in de maatschappij. Na twee weken kwam hij zichzelf echter flink tegen en trok hij aan de bel bij zijn begeleidsters. Dat was het begin van een zwaar traject, met onder andere traumatherapie. Dit traject volgde Mark deels bij Exodus en deels bij een GGZ-instelling. Zijn begeleiding bij Exodus en de nauwe samenwerking met externen beviel hem goed. “In het begin was het erg wennen dat ik weer bij iemand terecht kon,” vertelt Mark. “Daarna heb ik dat als echt heel fijn ervaren.”  

Onvoorwaardelijke steun 

Zonder de steun en het vertrouwen van zijn begeleidsters was Mark nooit zo ver in het traject gekomen, geeft hij aan. “Natuurlijk ben je zelf de regisseur van je eigen traject,” legt Mark uit. “Dat kan ook niet anders, want als je er zelf niet klaar voor bent, dan kom je er ook niet. Uiteindelijk doe je het zelf, maar de onvoorwaardelijke steun die je krijgt op het moment dat je weer durft te vertrouwen, is denk ik het belangrijkste geweest in mijn herstel. Dat er iemand is die zonder oordeel luistert als je er helemaal doorheen zit. Of af en toe een vraag stelt bij datgene wat je doet, om je aan het denken te zetten.”

“Een heel natuurlijk proces” 

De eerste stap in de methodiek was om op te schrijven waar Mark nu stond en waar hij naartoe wilde. Daar kwamen onderdelen uit waaraan hij kon werken. Zijn traject bij Exodus was een dynamisch proces, waarin alles uiteindelijk op zijn plaats viel. “Ik heb de methodiek niet ervaren als een lijstje dat ik moest afwerken,” vertelt Mark. “Soms had het ene onderdeel meer aandacht nodig en soms het andere. Alles was met elkaar verweven en daardoor voelde het traject heel natuurlijk aan.”

Echt zichzelf zijn 

Mark kijkt terug op een heel bijzondere periode bij Exodus, waarin hij voor het eerst echt zichzelf kon zijn. De methodiek Jouw Kracht leerde hem om zijn kracht en kwaliteiten op zo’n manier in te zetten dat ze hem versterken in plaats van tegenwerken. “Ik kon weer tevreden zijn met mezelf. De manier waarop ik dichter bij mezelf ben gekomen en nog nooit zo gelukkig ben geweest, dat had ik nooit verwacht.” Nu werkt hij als ervaringsdeskundige bij Exodus en start hij binnenkort met de bijbehorende hbo-opleiding, waar hij erg naar uitkijkt. “Nu kan ik teruggeven wat ik zelf heb ontvangen. Voor mij is de cirkel rond." besluit Mark.