Ik wil het over lijntjes hebben. Niet over lijntjes die begrenzen, niet over lijntjes waar je niet buiten mag kleuren en ook niet over lijntjes coke.

Vandaag kreeg ik een uitnodiging voor een reünie van mijn oude voetbalvereniging. Het ‘sterrenelftal’ van weleer gaat proberen zijn kunsten opnieuw te vertonen, al zijn de fysieke mogelijkheden wat beperkter geworden. Een lijntje uit het verleden.

Afgelopen weekend, een filmpje in mijn gezinsWhatsapp. Een jonge vrouw met een lachende baby op schoot; mijn moeder en ik. Destijds gefilmd door mijn vader, dit weekend bekeken door mijn kinderen en gedeeld in de app. Bevreemdend voor hen om hun vader als baby te zien, best ook vreemd voor mij om mijzelf als baby te zien. Een lijntje uit het verleden.

Begin vorige week, een belletje. “Ja, met Jan, hoe is het Marc?” Jan, de eerste keer dat hij bij Exodus in begeleid wonen kwam, is zo’n 17 jaar geleden. Ik was zijn mentor, helaas moest hij na een maand of vijf voortijdig Exodus verlaten. Spijtig, maar dat komt vaker voor, Jan was uit beeld. Maar wat niet vaker voorkomt is een paar jaar later brieven uit een gevangenis in Amerika. Jan zat daar in detentie en wilde graag met ons corresponderen. Meerdere brieven zijn heen en weer gegaan. Weer een tijd later, Jan opeens aan de voordeur, rechtstreeks vanuit Schiphol naar Exodus gekomen, geen andere plek waarheen te gaan. Een positief traject volgde met als resultaat een eigen woning en werk. Maar toch, eenzaamheid knakte Jan, hij pleegde een delict en weer kwam hij in de gevangenis met aansluitend een TBS. Onbegrijpelijk en moeilijk voor ons, waarom lukt het hem niet en waarom opnieuw een delict? Jan raakte opnieuw jaren uit beeld, tot dus vorige week. Jan vertelt dat hij op zijn plek zit in de kliniek, de structuur geeft hem rust. Wel wil hij iets nuttigs doen buiten, bijvoorbeeld een voorlichting of wat klusjes voor Exodus. Een bijzonder en doorlopend lijntje uit het verleden.

Sommige lijntjes uit het verleden kunnen opnieuw worden aangehaald, sommigen zijn echter beter om niet meer aan te halen. Dat geldt voor ons allen en specifiek vaak ook voor onze deelnemers. Met wie kunnen zij de lijntjes weer aanhalen of moet het nu echt definitief worden verbroken?

Afgelopen donderdag was ik op het 10 jarig jubileum van het Veiligheidshuis Gooi en Vechtstreek. Theater Draad was met hun terugspeeltheater aanwezig. Een verhaal wat wordt gedeeld, wordt door hen op bijzondere wijze spontaan en intuïtief nagespeeld. Ik vertelde over het doorlopende lijntje met Jan, zij gaven dit verhaal een prachtig stuk verbeelding.


foto: De acteurs van Theater Draad in actie

Marc Groenendijk
Directeur-bestuurder Exodus Midden Nederland

Deze blog is terug te lezen op de LinkedIn-pagina van Marc.