Al ruim elf jaar werkt Simone Cramer bij Exodus. Eerst jarenlang in Den Haag, en nu sinds vorig jaar in Leiden. Daar werkt ze als begeleider in het huis. En als krachtcoach, om andere begeleiders te helpen met de Jouw Kracht methodiek. In dit interview vertelt Simone over haar werk, de deelnemers en de waardevolle lessen die zij haar leren.
“De eerste dag in het huis is voor een nieuwe deelnemer vaak overweldigend,” vertelt Simone. Vaak is dit direct de eerste dag dat iemand weer buiten is. De eerste weken in het huis zijn daarom echt nodig om te wennen. Soms moet iemand ook dingen leren, zoals hoe een OV-chipkaart of Netflix werkt. Dat vind ik altijd een leuk proces om mee te maken.”
Weer durven dromen
“De eerste periode in het huis gebruiken we ook om te kijken welke doelen iemand wil behalen. In de eerste zes weken nemen we hier goed de tijd voor. Soms gaat het om heel basale doelen, zoals een huis of een baan. Soms moet je echt doorvragen voor iemand weer durft te dromen. En ook niet iedereen heeft dat nodig. Soms is het juist beter als iemand niet te ver vooruit kijkt, maar zich richt op korte termijn doelen. Gezond eten bijvoorbeeld, of gewoon zin hebben in de dag. Je merkt het snel genoeg wanneer iemand toe is aan doelen voor de langere termijn. Vaak komt iemand dan zelf al met ideeën aan. Dan weet je: het is tijd om nieuwe plannen te maken.”
Vallen en opstaan
“Als begeleider weet je dat het proces verloopt met vallen en opstaan. Ik schrik er dan ook niet van als dat gebeurt, maar een deelnemer zelf vaak wel. Dat vallen is natuurlijk ook niet fijn, en voelt niet als een onderdeel van het plan. Maar eigenlijk ben ik altijd juist wel blij als er iets misgaat tijdens het traject. Je kunt dan kijken wat er gebeurt en stilstaan bij hoe iemand reageert. Dat is belangrijk, want er zullen in het leven altijd dingen zijn die misgaan. Je kunt je baan kwijtraken, relaties gaan voorbij of je kunt ziek worden. Van alles. De vraag is alleen hoe je ergens op reageert.”
De methodiek helpt
“De methodiek die we bij Exodus gebruiken, past goed bij hoe we hier naar mensen kijken. In ons werk is het best een zoektocht tussen begrenzen en begrip tonen. De methodiek helpt bij het kijken naar wat iemand drijft en wat iemand in het leven wil, omdat je mensen hiermee aan kunt spreken op wat ze doen. Je bespreekt de consequenties van hun acties met ze en houdt ze hier zelf verantwoordelijk voor. Dit geeft veel vrijheid en dat vind ik fijn. Hierdoor hoef ik niet als een soort juf rond te lopen, maar kan ik iemand wel confronteren en aangeven waarom iets niet handig is. Soms heeft iemand dit zelf ook al bedacht, maar soms ook niet. Dan is het een mooi moment om stil te staan. Dat is het allerleukste van mijn werk, als mensen na gaan denken door dingen die ik zeg.”
Het kan ook anders
“Een ander mooi onderdeel van mijn werk is wanneer iemand ontdekt dat iets ook anders kan. Soms doet iemand iets al zijn of haar hele leven op dezelfde manier. Pas als ik er een vraag over stel, dan gaat iemand daarbij stilstaan en zich afvragen waarom hij of zij dat doet. Dit kan gaan over grote dingen. Over nee zeggen, over het anders doen. En soms zijn het kleine dingen, zoals hoe je naar mensen of instanties kijkt.”
Bijzonder werk
“Ik leer zoveel van mijn werk. De mensen met wie ik werk hebben allemaal hun eigen wijsheden opgedaan in het leven. En ik ga met hen op zoek naar wat voor hen van waarde is, dus zij delen al hun wijsheden met mij. Die draag ik allemaal met me mee. Vaak gaat dit over wat geluk nu echt is. Wat de waarde is van spullen, en van familie. Hoe het gaat in moeilijke tijden. Het is gewoon bijzonder om met mensen te werken. Dat ze allemaal verschillend zijn, dat maakt het werk zo leuk.”
Een bepaalde vrijgevigheid
“Het mooiste vind ik de vrijgevigheid die iemand soms heeft opgedaan in het leven door een periode niets te hebben. Veel van de deelnemers hebben momenten gehad waarop ze echt niets hadden. Als je in de gevangenis komt, in het begin. Of als je op straat geleefd hebt. Die mensen hebben een bepaalde vrijgevigheid ontwikkeld waar ik altijd van onder de indruk ben. Dan laten ze bijvoorbeeld heel veel achter wanneer ze het huis verlaten, voor de anderen die nog blijven. En die lessen neem ik mee. Het doen met wat je hebt, dat is uiteindelijk het belangrijkste” besluit Simone.
Wie is Maaike Smittenaar?
Maaike is tekstschrijver en contentmarketeer en heeft het contentbureu bij · zinnen.
Elke dag zetten duizenden mensen zich in voor waardevol werk in de grootste sector van Nederland: zorg en welzijn. Geen dag is hetzelfde en elke dag biedt ruimte voor nieuwe verhalen. Verhalen die het verdienen om verteld te worden. Maaike gaat op zoek naar de mooiste verhalen. Die raken, die iets bij de lezer losmaken of die gewoon simpelweg laten zien hoe iets is.Meer weten over Maaike? Volg haar op Instragram of bekijk haar website bij · zinnen