Chris, 25 jaar, zit sinds een paar weken in het Exodushuis in Groningen. Hij weet nog goed dat hij er voor het eerst kwam. "Ik verwachtte een soort drugsopvang, maar ik kreeg meteen een goede indruk. Ik voelde me op mijn gemak, de keuken was schoon, er was een huiskamer en ik kreeg meteen een eigen kamer. We wonen hier met zijn twaalven. Ik kreeg direct een rondleiding. De dagen erna had ik afspraken met de Reclassering en mocht ik ook naar buiten.

Groningen
Ik kom niet uit Groningen en wilde eigenlijk naar een ander Exodushuis. Toen kwam ik op een wachtlijst terwijl er plek was in Groningen. Ik wilde niet wachten. Mijn vriendin heeft me opgehaald in gevangenis en naar Groningen gebracht, ik wilde graag beginnen. Tijdens mijn detentie raakte ik mijn huis kwijt en bouwde ik schulden op. Mijn casemanager in de gevangenis vertelde me over Exodus. Ik had er al wel eens van gehoord en kende ook de foldertjes. Ik kreeg een intake in Utrecht, maar belandde uiteindelijk dus hier.

Kringloop Extra+
Vanaf dag vier werk ik in de kringloopwinkel Extra + van Exodus. Ik heb het er erg naar mijn zin. Ik vind het contact met klanten het leukst. Sociaal zijn is één van kwaliteiten. Ook werk ik in de kringloopwinkel veel met de kassa, dat draagt bij aan het doel dat ik heb, namelijk een eigen kapperszaak openen. Ik heb geen opleiding gevolgd, maar vrienden en familie knip ik al jaren. Gewoon bij mij thuis, vind ik leuk om te doen. In Groningen ben ik al een paar kapperszaken langs geweest, maar nog zonder succes. Ik heb zoveel ideeën voor deze kapperszaak. Ik heb zelfs een plan gemaakt. Ik wil dat mensen zich thuis en veilig voelen in mijn zaak. Ik heb al een eigen logo en mijn idee is dat er een winkeltje in komt, en natuurlijk een hoekje voor eten en een hoekje waar ik telefoonhoesjes en tassen verkoop. Je kunt dan ook je nagels laten doen en misschien komt er ook een tattooshop in.

Toekomst
Ik weet nog niet wanneer het zover is. Ik heb nog twee jaar Reclassering, voor mijn schulden heb ik een regeling getroffen met het CJIB. Ik hoop in vier jaar de schulden te hebben afgelost en misschien ook een beetje gespaard te hebben. 
Over tien jaar heb ik een koophuis, een mooie auto, een gezin, mooie vakanties en dus die eigen zaak. Ik weet nog niet of dit in Groningen zal zijn of de stad waar ik vandaag kom. Als ik het leuk ga vinden hier, dan blijf ik. De zaak die ik voor ogen heb, heb ik hier nog niet gezien. Ik hoop eerst in september met de kappersschool te kunnen beginnen. Maar voorlopig werk ik in de kringloopwinkel. Ik geniet als er spullen worden gebracht, het is mooi om te zien wat de mensen komen brengen. Ik heb deze ervaring nodig om mijn doel te bereiken. De vriendschappelijkheid met de klanten vind ik het leukst. Want zonder klanten, is er geen werk."