Het is best vaak spannend om op vakantie te gaan. De vaak lange autoreis, wekenlang dicht op elkaar in soms kleine ruimten en veel vervelende mede toeristen die voor spanning kunnen zorgen. Vorig jaar had ik nog een kleine discussie met Duitse campinggasten over de plek van de vuilnisbakken. Wat ik natuurlijk professioneel conform gesprekstechnieken heb opgelost. Nou ja…..

Veel mensen zijn al weg, ik ben eigenlijk te laat maar toch wil ik graag nog de spanning wat verhogen voor of net na de vakantie. Een spanning die vaak voorkomt, namelijk die in onszelf. We worstelen vaak met tegenstrijdige gevoelens en ideeën. We vechten tegen negatieve zelfbeelden of “foute” gedachten. Het liefst ontlopen wij die, tenminste ik wel. Maar nu dus even niet, ik ga actief de innerlijke spanning opzoeken en daag jullie uit met mij mee te doen. Kosten: rond de 25 euro.

Het gaat om het intensief lezen en ervaren van het boek: “Het kwaad” van forensisch psycholoog Julia Shaw. Hoofdvraag, waarom is de mens slecht? De bedoeling van het boek is om de confrontatie met ons eigen kwaad en onvermogen aan te durven gaan. Geen boek over het kwaad wat anderen allemaal aanrichten, maar een boek wat spiegelt en uitdaagt om eerlijk naar jezelf te kijken en dingen te begrijpen die je niet wilt begrijpen soms. Het kwaad is niet alleen te vinden bij massamoordenaars maar in ieder van ons.

Er zijn acht hoofdstukken, bijvoorbeeld over de innerlijke sadist, de psychologie van de bloeddorst, de wetenschap van seksueel afwijkend gedrag en de wetenschap van volgzaamheid. En het -wat mij betreft- meest spannende hoofdstuk: “Een roofdier vangen: pedofielen begrijpen. Over begrip, voorkomen en vermenselijken”. Ik citeer hieronder enkele opmerkingen uit dit hoofdstuk, uiteraard in de wetenschap dat er een hele context omheen is. 

“Als we pedofielen afschrijven in plaats van behandelen, stigmatiseren in plaats van begrijpen, brengen we kinderen in een riskante positie. Pedofilie heeft altijd bestaan en zal altijd bestaan. Als we het achteloos als een afwijking afdoen helpen we niemand verder. Pedofilie is een parafilie, niet een keuze van levensstijl. Pedofielen worden niet op een dag wakker en besluiten dat ze voortaan seksueel aangetrokken worden door kinderen, net als hetero mannen niet besluiten seksueel aangetrokken te worden door volwassen vrouwen. Ze zijn het gewoon”.

“Niet alle aanranders van kinderen zijn pedofiel en niet alle pedofielen zijn aanranders van kinderen. Kinderaanranders zijn in de regel geen onbekenden”.

“Het risico op wandaden kan worden verminderd door meer openheid over pedofilie te creëren en door hen meer sociale steun en controle te bieden. Therapie (aanpak) wereldwijd gaat vaak over het ontkennen of onderdrukken van de aanvechtingen, maar zou zeker ook gericht moeten zijn op het leren beheersen en daarvoor is erkenning van deze gevoelens nodig. Velen zeggen dat pedofielen monsters zijn, het kwaad. Het zijn echter menselijke wezens die zijn geboren met onaanvaardbare seksuele neigingen. Ze hebben er niet voor gekozen en zijn een onderdeel van de samenleving. Ze zijn onze vrienden, collegae, buren, neven, vaders, zoons (moeders, dochters en tantes). Door dat te erkennen kunnen we ervoor zorgen, hoe intens moeilijk ook, dat onze aandacht gericht blijft op schadebeperking en kunnen we proberen te garanderen dat zo weinig mogelijk volwassenen daders worden”. (bron: Het kwaad, De psychologie van onze duistere kant door Julia Shaw, 2019)

Ik heb zelden in ruim 20 zinnen zo’n complete samenvatting van dit moeilijke onderwerp voorbij zien komen. Een onderwerp wat voor veel spanning zorgt in de samenleving, bij slachtoffers en daders, bij ons allemaal. Pak de uitdaging aan en zoek de innerlijke spanning op! Een intensieve vakantie gewenst!

Marc Groenendijk
Directeur-bestuurder Exodus Midden Nederland

Deze blog is terug te lezen op de LinkedIn-pagina van Marc.