Toen & nu: Het Exodus logo

Vanaf het moment van de oprichting van het verenigingsbureau in 1997, hanteerde Exodus het rood witte ‘logo’ op nieuwsbrieven, postpapier en ander promotiemateriaal. Een logo dat uiteindelijk ruim vijf jaar gebruikt werd. 

In 2002 bleek het tijd voor verandering. Het rode ‘logo’ werd een écht logo. In samenwerking met bureau Moods & Minds werd het sleutel logo ontwikkeld. Een blauw verkeersbord met een pijl die de afslag aangeeft.

Deze pijl staat voor de exodus van gedetineerden: de uittrede. De uittrede uit de criminaliteit en detentie. Bij de ondersteuning van deze (ex-) gedetineerden, maakte Exodus gebruik van vier sleutels: wonen, werken, relaties en zingeving. Het idee van de sleutels is zodoende terug te vinden in de staart van de pijl (ook wel de baard van een sleutel genoemd) die gevormd is als de tanden van een sleutel. Als de sleutels zinvol worden ingevuld, bieden deze een succesvolle toegang tot de samenleving.

Ook het sleutel logo was aan vernieuwing toe. In 2009 maakte deze plaats voor het logo zoals die nu gebruikt wordt. Hierbij veranderden de vier ‘sleutels’ naar de vier ‘pijlers’. Deze pijlers gaan hand in hand met de kernwaarden van Exodus: mensgericht, volhardend, betrokken en behulpzaam.

Tussendoor heeft Exodus nog enkele lustra meegemaakt. Zowel het verenigingsbureau Exodus Nederland als enkele regio’s hebben hun lustrum gevierd en zijn ook hier mooie gelegenheidslogo’s voor ontworpen. Enkele logo's waren geïnspireerd op de lauwerkrans, in deze logo’s gevorm door meerdere sleutels; een teken van overwinning, succes en de sleutel tot een nieuwe kans. Precies hetgeen waar Exodus naar toe werkt met haar deelnemers.