Toen & nu: Mijn kind en Ik

‘Mijn Kind en Ik’: een project dat vier jaar geleden (toen nog onder de naam Vrij Verantwoord Vaderschap) begon met een eerste pilot in de PI Arnhem en inmiddels in 17 PI’s door heel Nederland wordt aangeboden. Lees hier het ontstaansverhaal van dit inmiddels landelijk aangeboden project en meld u aan voor onze nieuwsbrief om ook de volgende afleveringen van 'Toen & nu' niet te missen.

Toen

Al geruime tijd was er vanuit het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma (OKD) behoefte aan een training voor vaders die de band met hun kind(eren) wilden versterken. Nadat deze vraag bij Exodus terecht kwam, is het balletje gaan rollen.

In 2011 startte Marieke van Zwam –toen nog master studente aan de Universiteit van Utrecht en inmiddels projectleider 'Mijn Kind en Ik'– samen met een medestudente en onder begeleiding van Carol van Nijnatten dit project. De heer Nijnatten was naast professor aan de Universiteit van Utrecht, ook vrijwilliger bij Exodus en had hierdoor relevante kennis en ervaring om bij te dragen bij de ontwikkeling van dit project.
Dit resulteerde in een eerste pilot van VVV in de PI Arnhem. En wat bleek; het sloeg aan! Vaders leerden in acht trainingen te werken aan het herstel en de opbouw van de relatie tussen henzelf en hun kinderen. De vraag naar de training bleek groot; wat begon met één pilot in één PI, groeide uit tot vijf PI’s naar vervolgens acht PI’s.

Toch liepen de deelnemende vaders tegen één probleem aan: de naam van het project. Zodoende was er een prijsvraag voor het bedenken van een nieuwe pakkende naam voor dit project. In december 2017 was daar de naam ‘Mijn Kind en Ik’. Een naam waarbij vaders hun kind letterlijk en figuurlijk op de eerste plek zetten.

Nu

Inmiddels wordt de achtdelige training ‘Mijn Kind en Ik’ in 17 PI’s door heel Nederland aangeboden.