Dat Exodus ruim 1700 vrijwilligers heeft, is misschien wel bekend. Maar dat deze vrijwilligers in vele soorten en maten voorkomen, dát is misschien minder bekend. Zo hebben wij sinds enkele maanden er een nieuwe vrijwilliger bij: Lieke.
Lieke is een 3e jaars criminologiestudente aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en wij hadden een telefonisch interview met haar.
Lieke (21) had tijdens een hoorcollege Ontwikkelings- en levensloopcriminologie wel twee erg bijzondere gastsprekers. Twee ex-gedetineerden, die in één van de Exodus huizen wonen, kwamen hun verhaal vertellen aan een zaal vol criminologie studenten. Lieke merkte al gauw dat dit soort informatie niet gegeven wordt tijdens haar colleges, maar een waardevolle (praktijk) toevoeging is.
Eerder deed Lieke al een uitwisselingsproject met Engeland. Zij studeerde korte tijd aan de Universiteit van Sheffield, aanvullend aan haar bachelor Criminologie. Ze volgde drie rechten en criminologie gerelateerde vakken over drugs, victimisatie en rehabilitatie. Eenmaal terug in Nederland wilde zij graag vrijwilligerswerk doen en haar spreekwoordelijke steentje bijdragen. Dankzij het eerder genoemde gastcollege was haar interesse in Exodus gewekt. Via Exodus.nl melde zij zich aan als vrijwilliger en kwam in contact met Hennie van Amerongen (accountmanager bij Exodus Nederland). Al vrij snel nodigde Hennie haar uit voor een mooi evenement: een lunch, georganiseerd door Reclassering Nederland. Tijdens deze lunch mochten zij vertellen over het (vrijwilligers)werk bij Exodus.
Na het volgen van de basistraining voor nieuwe vrijwilligers, ging Lieke aan de slag. Ze begon met enkele vrijdagen op bezoek gaan in het Exodushuis in Amsterdam. Hier sprak zij met verschillende bewoners om -zoals zij dit zelf omschrijft- ‘gewoon een luisterend oor te bieden’. Ze vindt het dan ook belangrijk deze gesprekken open in te gaan. Ze (ver)oordeelt niet, ze laat de bewoners zelf vertellen wat zij willen vertellen en hoopt hiermee haar steentje bij te dragen aan zowel een succesvolle terugkeer van de bewoners, als een bijdrage aan de maatschappij. “Ze hebben hun straf gehad en verdienen nu onze hulp om zo goed mogelijk weer te kunnen re-integreren in onze samenleving.”, aldus Lieke.
Lieke zal de komende tijd haar vrijwilligerswerk en ervaringen bij Exodus verder ontwikkelen en ondertussen haar studie criminologie voortzetten.
Ben jij door het lezen van dit verhaal ook nieuwsgierig geworden naar het (vrijwilligers)werk bij Exodus? Exodus zoekt altijd nieuwe talenten. Kijk hiervoor op onze website voor diverse (betaalde en vrijwillige) vacatures.