Huis van Bewaring

Als de politie denkt dat iemand een misdaad heeft gepleegd, dan wordt hij verdachte genoemd. De politie kan de verdachte arresteren en vastzetten. Dit gebeurt eerst in een Huis van Bewaring. De rechter moet beslissen of de verdachte schuldig is of niet. Als de rechter vindt dat je vader of moeder iets crimineels heeft gedaan, dan wordt hij of zij schuldig verklaard. Als de rechter vindt dat hij of zij het niet heeft gedaan, dan wordt hij of zij onschuldig verklaard. Totdat de rechter zegt of iemand schuldig of onschuldig is blijft die persoon in een Huis van Bewaring. De verdachte mag hier maximaal 104 dagen blijven.

Gevangenis

Als de rechter besluit dat de verdachte schuldig is, dan gaat hij of zij naar een gevangenis. Dit wordt ook wel detentie genoemd. In een gevangenis heet een verdachte nu crimineel, gedetineerde of gevangene. Hoelang hij of zij hier blijft hangt er van af hoe erg de misdaad was. De rechter beslist hoelang de gevangene vast moet zitten.  In Nederland zijn gevangenissen voor mannen en vrouwen gescheiden.

TBS behandeling

Mensen die zorg nodig hebben, komen op een forensische zorgafdeling. Dit zijn mensen die psychiatrisch ziek zijn. Dit is niet een ziekte zoals verkoudheid of buikpijn. Als je psychiatrisch ziek bent, dan laat je soms anders gedrag zien. Dit aparte gedrag hoeft niet erg te zijn. Maar in soms kan dit gedrag leiden tot een misdaad. Dan kom je op de forensische zorgafdeling terecht. Soms kan met medicijnen of een behandeling iets aan deze ziekte gedaan worden. Ze worden verpleegd en goed in de gaten gehouden. Dit heet een TBS behandeling.

Vreemdelingendetentie

Vreemdelingendetentie is er voor mensen die geen Nederlandse nationaliteit en geen verblijfsvergunning (meer) hebben. Ze hebben niet de juiste papieren om in Nederland te blijven. Daarom wordt in de vreemdelingendetentie voorbereid op het vertrek uit Nederland.

Kijk hier voor meer informatie op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Hulp?

Wil je praten met een vrijwilliger van Exodus, neem dan contact met ons op.