Wat doe je als iemand van je familie is gearresteerd?

Het kan zomaar gebeuren dat je partner, broer, zus, vader of moeder is gearresteerd. Je weet dan waarschijnlijk niet wat er aan de hand is of wat je moet doen. Ook kan de arrestatie van je familielid vervelende gevolgen hebben voor jou of je gezin. Misschien heb je problemen met het inkomen, schulden, de kinderen of het huis. Wij helpen je hier graag bij en vertellen wat je het beste kan doen.

Waar is mijn familielid?

Als het goed is, laat de politie dit direct weten. Als dit niet zo is, kun je twee dingen proberen:

 1. Bezoek de politie in je woonplaats
  Ga naar het politiebureau en neem je identiteitsbewijs mee. Vraag waar diegene wordt vastgehouden. Meestal laten zij dit snel weten. Het is ook mogelijk om met de politie te bellen. Voor niet-spoedeisende vragen of problemen kun je bellen naar: 0900-8844. Ga voor meer informatie over dit nummer en de kosten naar de website van de politie.  
 2. Neem contact op met de advocaat van je familielid
  Een advocaat kan meteen worden ingeschakeld. Hij of zij kan je vaak meer vertellen, maar alleen als je familielid dat wil.

Wat zijn de rechten van mijn familielid bij arrestatie?

Als je familielid wordt aangehouden voor een strafbaar feit wordt hij verhoord op het politiebureau. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Mijn familielid pleegt vaker een strafbaar feit

Personen die vaker een strafbaar feit plegen, heten recidivisten. De Rijksoverheid heeft hiervoor een speciale aanpak. Als je familielid een recidivist is, kun je hier meer informatie over vinden op hun website.

 

Welke hulp biedt Exodus? 

Onze vrijwilligers zijn getraind in het ondersteunen van de familie en kinderen van (ex-)gedetineerden. Zij begrijpen wat je doormaakt en beantwoorden je vragen.

Contact met een maatje van Exodus

Exodus heeft ongeveer 1500 vrijwilligers. Wij weten hoe lastig het kan zijn als je familielid is gearresteerd. Je hebt vaak veel vragen en je vindt het lastig de weg te vinden in het web van instanties en regels. Onze vrijwilligers staan daarom altijd klaar om je praktische steun te bieden, een luisterend oor of advies te geven. Deze vrijwilligers noemen wij maatjes. Onze vrijwilligers hebben altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit houdt in dat zij zijn gescreend door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ouders, Kinderen en Detentieprogramma

Voor kinderen is het goed om contact te houden met hun ouders. Via begeleiding van vrijwilligers krijgen gedetineerde ouders de kans om hun kind vaker te zien. Kijk hier voor meer informatie.

 

Waar kan ik terecht voor hulp?

Exodus vind je in elke regio van Nederland, dus ook bij jou in de buurt.
Kijk hier waar wij gevestigd zijn.

Of neem direct contact met ons op:
Bel naar:                             071 516 1950
Stuur een e-mail naar:      info@exodus.nl

 

Filmpjes over de gevangenis

De Dienst Justitiele Inrichtingen heeft speciaal voor burgers een YouTube–account aangemaakt. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om te zien hoe het er binnen een gevangenis aan toe gaat. Als je hierover meer wil weten, raden wij je aan de volgende video’s te bekijken:

Wat mag er niet bij ons naar binnen?

Op bezoek in een gevangenis, hoe gaat dat?

Hoe ziet een dag in de gevangenis eruit?

Hoe ziet een cel eruit?

 

Meer mogelijkheden

 

Hulp via de gemeente

Er is altijd de mogelijkheid om hulp te zoeken binnen de gemeente. In elke gemeente zijn hulpverleners die ouders en hun kinderen helpen in moeilijke situaties. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Centrum voor Jeugd en Gezin
  Hier kun je terecht met vragen over de opvoeding en andere zaken tussen ouders en kinderen.
 • Sociale wijkteams
  In veel gemeenten kun je zorg en ondersteuning aanvragen bij de sociale wijkteams. Bel voor de wijkteams met de gemeente van je woonplaats.
  Telefoonnummer: 14 plus het netnummer van de gemeente (bijv. Gemeente Leiden: 14071)

Facebookpagina Achterblijvers na Detentie 

Je bent niet de enige met een familielid of vriend in detentie. Via de facebookpagina van Achterblijvers na Detentie kun je contact leggen met lotgenoten. Hier stellen ze vragen en kunnen ze met elkaar praten. Het is een besloten groep, alleen leden kunnen je berichten lezen.