Kinderen bezoeken ouder in detentie

In het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma (OKD) zijn vrijwilligers de kinderen van de gedetineerde ouders tot steun. Dit programma bestaat in verschillende gevangenissen en is erop gericht om de band tussen kind en ouder te verstevigen.

De vrijwilliger krijgt ondersteuning van Exodus bij het uitvoeren van deze taak. Het OKD is in eerste instantie bedoeld voor het kind. In de gevangenis kan het kind zonder andere volwassen familieleden op een ongedwongen wijze spelen en praten met zijn/haar gedetineerde ouder. De bedoeling van het OKD is dat de gedetineerde ouder en het kind contact houden om de detentie zo goed mogelijk door te komen zonder van elkaar te vervreemden.

Vrijwilligers rijden de kinderen eens per maand naar de gevangenis voor een kindvriendelijk bezoekuur met frisdrank en spelletjes. Veel vrijwilligers ondernemen na afloop nog iets gezelligs met de kinderen.

Wil je (als gedetineerde ouder of als kind) deelnemen aan dit speciale bezoekuur, neem dan contact met ons op.

Wil je als vrijwilliger aan de slag in het OKD programma, vul dan het aanmeldformulier in.

Download hier de folder Wil je spelen met je kind

Een ouder in de gevangenis, wat nu?

Shari, OKD-ambassadeur van Exodus, en Winie Hanekamp, coordinator OKD, vertelden in 2014 op Bastanieuws van AT5 wat het betekent voor kinderen als je ouder gedetineerd raakt.

 

Voorwaarden

Om gebruik te maken van het OKD-programma:

  • is instemming nodig van alle drie partijen van het gezinssysteem: gedetineerde ouder, verzorger/achterblijvende ouder en kind;
  • dient de ontmoeting in het belang van het kind te zijn;
  • dient de gedetineerde ouder veilig met zijn/haar kinderen in dezelfde ruimte te kunnen verblijven alsook samen met andere gedetineerden. Dit wordt door de PI beoordeeld.
  • dient toestemming te zijn van de evt. gezinsvoogd voor het bezoek aan de gedetineerde ouder, i.v.m. wettelijk gezag;
  • dient het kind 3 tot 16 jaar te zijn. Bij jongere kinderen tot 3 jaar kan een vrijwilliger ingezet worden, maar wordt afgewogen of er hiervoor contra-indicaties zijn. Exodus zet bij deze jonge kinderen twee vrijwilligers per rit in.
     

 

Lees ook deze verhalen

foto terry akins

“Pas als je het ergste van het ergste hebt meegemaakt, weet je wat het beste van het beste is.”

Foto interview Jose

Jose is coördinator van het OKD (Ouders, Kinderen en Detentie) programma in de PI Sittard. "Ik vind het heel belangrijk dat ieder kind recht heeft op een vader en moeder, ongeacht wat de ouder heeft gedaan."

toen & nu

Exodus heeft een rijke geschiedenis. Wat van start ging als een open huis in een jeugdkelder in Den Haag, is inmiddels ruim 35 jaar verder een professionele organisatie met tien Exodushuizen, ruim 250 werknemers en 1600 vrijwilligers. Om de vele hoogtepunten van Exodus te delen, kiezen wij elke nieuwsbrief één van deze hoogtepunten. Dit keer ‘Mijn Kind en Ik’.

Artikelen

04/09/2019 - 13:45

Het allereerste Exodus Herfstkamp is een feit! Een kamp voor kinderen met een ouder in detentie, waarvan het dagprogramma zich af zal spelen in de gevangenis waar de ouder gedetineerd zit.

lancering KIND centrum 26/11/2018 - 16:26

Eind november is het Expertisecentrum KIND (Kind, Inspiratie, Netwerk en Detentie) officieel van start gegaan; een expertisecentrum van herstel, kansen, veerkracht en verbinding voor familieleden die met detentie te maken krijgen.

Dr. Joni Reef presenteert de onderzoeksresultaten 05/01/2018 - 15:37

Op donderdag 21 december, in De Moestuin in Utrecht, presenteerde Dr. Joni Reef de onderzoeksresultaten van het project Vrij Verantwoord Vaderschap, nu bekend onder de naam Mijn Kind en Ik.