Hoe ziet een dag als vrijwilliger binnen het OKD er voor jou uit?   
“Wat mijn taak inhoudt is kinderen van 3-16 jaar begeleiden naar de penitentiaire inrichting (PI). Het OKD vindt één keer per maand plaats op de woensdag. Tijdens het OKD wordt er door ouder en kind veel geknuffeld, gespeeld, gepraat etc. Dit is volkomen anders dan tijdens een regulier bezoekmoment. Na 2 uur is het weer tijd om de kinderen op te halen en thuis te brengen; ze zitten vol verhalen of zijn soms juist heel moe. Thuis maak ik vaak even een praatje met de moeder over hoe het is gegaan en dan is het helaas tijd om weer een maand te wachten op het volgende OKD.”   

Wat motiveert jou om dit werk te doen?   
“Er zijn veel kinderen die het moeilijk hebben, door welke oorzaak en op wat voor manier dan ook. Ik wil graag iets betekenen voor een paar van hen. Zeker ook omdat het met mijn dochter heel goed gaat, ik besef dat dat niet vanzelfsprekend is. Ik vind het heel belangrijk dat gedetineerde vaders hun kinderen kunnen blijven zien. Hierdoor kunnen zij een band (blijven) opbouwen met hun kinderen. Voor de kinderen is dit uiteraard van groot belang, maar ook voor de vaders. Ik denk dat zij hierdoor gemotiveerd blijven om vooruit te gaan.”   

Wat is het mooiste aan jouw vrijwilligerswerk?   
“De blije gezichtjes als kinderen naar hun vader gaan. En de interactie tussen vader en kind. Van tevoren zijn ze al erg enthousiast en tijdens het bezoek zie je de liefde al helemaal. Het afscheid kan soms heel zwaar zijn, ook dan ben ik er voor het kind. Het 4-jarige meisje dat ik laatst reed vroeg me of we samen naar de dierentuin kunnen gaan. Ik vond het zo ontroerend dat ze me ook op andere momenten zou willen zien.”  

Waarom zijn vrijwilligers zo ontzettend belangrijk voor Exodus?  
“Zonder vrijwilligers zou Exodus niet bestaan! Althans, niet in deze vorm. Bovendien brengt iedere vrijwilliger zijn eigen verhaal en achtergrond mee waardoor Exodus heel gevarieerd is. Daarnaast heeft iedere vrijwilliger weer andere kwaliteiten die elkaar aanvullen. En ook daarom staat Exodus zo sterk.”   

Welke kernwaarde van Exodus spreekt jou het meeste aan?   
“Samen. Als individu kan je al veel bereiken, maar als je die krachten bundelt dan sta je nog zoveel sterker. Perspectief. Iedere dag staan wij als mens opnieuw voor verschillende keuzes, met geloof in jezelf en hulp van anderen kom je vooruit.”